Τα πάθη ουδέποτε καταλαγιάζουν, αφού ο κόσμος αναζητά πάντοτε διεξόδους προς εκτόνωση. Και εκεί που ο απλός άνθρωπος προσπαθεί να συνάψει δεσμούς (με ή χωρίς διάρκεια) με τους παραδοσιακούς τρόπους, έχουμε και την αναζήτηση σχέσεων στον πολύπαθο χώρο του βιβλίου, όπου οι εμπλεκόμενοι έχουν την τάση να μπλέκουν τα πάντα ή για να το πούμε πιο απλά: “Μ’ ένα σμπάρο δύο, μπορεί και τρία, τρυγόνια.

Για να δούμε, λοιπόν, μερικές γνώριμες μορφές, που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

 

-Ιδρυτής βιβλιοφιλικής ομάδας. Προφίλ σοβαρό, λόγος στιβαρός, κριτικές με άποψη (ελαφρώς πουλημένες). Ο φίλος μας προσεγγίζει νεαρές -και μη- συγγραφείς, με πρόσχημα τα βιβλία, αφού τις ενημερώνει ότι επιθυμεί σφόδρα να διαβάσει κάποιο έργο τους. Στη συνέχεια, αποκαλύπτει μάλλον άκομψα την πρόθεσή του να βάλει χέρι στα αθώα θύματα, από τα οποία έχει την απαίτηση να ρίξουν και μια ματιά στα κείμενά του. Πονηρός ο νεαρός. Και πήδημα και τσάμπα επιμέλεια. Αλίμονο, σε όσες αρνηθούν. Στο εξής θα αντιμετωπιστούν ως αόρατες.

 

-Μπλόγκερ, αρθρογράφος, μέλος γνωστής (βασικά άγνωστης) σελίδας. Συνήθως, κυκλοφορεί σε παρουσιάσεις και εκδηλώσεις με το βιβλίο στο χέρι, προσπαθώντας να εντοπίσει πιθανούς στόχους. Παντρεμένες, ανύπαντρες, δεν έχει πρόβλημα. Προσοχή κορίτσια! Μην τυχόν δεν βρει ανταπόκριση, η κακή κριτική καραδοκεί.

 

-Συγγραφέας γνωστού εκδοτικού οίκου, γύρω στα 50. Αρρενωπός, με ωραίο στέρνο, σεβαστές πωλήσεις στο κοινωνικό μυθιστόρημα, με πολλές γυναικείες καρδιές να αναστενάζουν για χάρη του. Ξέρει τι πρέπει να κάνει. Πρωταρχικός σκοπός δεν είναι η συνεύρεση, αλλά το διαδικτυακό φλερτάρισμα. Καρδούλες στις αγαπημένες του θαυμάστριες, ζουζούνισμα στο τσατ, και τρυφερές φωτογραφίες (μαζί με ένα κρυφό χάδι) στις παρουσιάσεις. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι κυρίως διαβάζουν οι γυναίκες και οι εκδοτικοί δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές χειρισμού.

 

-Συγγραφέας όχι τόσο μεγάλης εμβέλειας, κατηγορία: ‘Το παίζω και λίγο νεαρούδι για να χτυπάω μικρότερες’. Με την τακτική του ωραίου γκομενάκου, με την αλαζονεία  του μέτριου συγγραφέα, προσεγγίζει καλοπροαίρετες θαυμάστριες, που θεωρούν μεγάλη τιμή να τους δίνει σημασία ένας άνθρωπος του ...λόγου.

Ο φίλος μας φροντίζει να είναι πάντα φιλικός και προσιτός. Παράλληλα, δεν ξεχνάει να αναρτά οικογενειακές πόζες για να ξεκαθαρίζει τη θέση του, αλλά και για να μην πολυτρώει παντόφλα.

 

-Συγγραφέας χαμένος, μπερδεμένος, που δεν έχει χρόνο και χώρο να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα, αλλά διψάει για μια καλή κριτική αλλά κι για ένα άρθρο σε μια ιστοσελίδα (με αναγνωσιμότητα της πλάκας). Επιθυμεί διακαώς να λάμψει λίγο για να δείξει στον περίγυρό του ότι μετράει, ότι ξεφεύγει από τη λαοθάλασσα συγγραφέων. Τόσο καιρό προσπαθεί γλείφοντας, τόσα χρόνια αφήνει εκδότες να τον πιάνουν κορόιδο, έτσι και εκείνος με τη σειρά του έχει δικαίωμα να πιάσει κορόιδα τις εγωκεντρικές βιβλιόφιλες.

Μεγάλο του ατού: Εντοπίζει εύκολα θηλυκές μπλόγκερς… Αμέσως ορμάει, βομβαρδίζοντας τις με γλύκες και πουτανιές, μέχρι να αποσπάσει την 5στερη κριτική που αποζητά σχεδόν κλαίγοντας. Μόλις το πετύχει, δε, μην τον είδατε… Τι να κάνει ο άνθρωπος: παίζει παντόφλα και σειρά έχει το επόμενο θύμα για κριτική.

 

-Και τελευταία κατηγορία, οι γυπαετοί του βιβλίου: Οι εκδότες. Βαρβάτα αρσενικά, μύστες του έρωτα, καθότι ο χιλιοδιαβασμένος έχει περάσει σε άλλα επίπεδα ερωτολογοτεχνικής ικανότητας, δεν βλέπουν την ώρα να διδάξουν στα επίδοξα γκομενάκια τα μυστικά της ερωτολάγνας διανόησης.

Εξάλλου θύματα υπάρχουν άφθονα. Πουτανιάρες συγγραφέσσες, που θέλουν διακαώς να εκδίδονται, ανεγκέφαλες μπλόγκερς, που νομίζουν ότι θα τους βγάλει κάποτε βιβλιαράκι αλλά και καημένες γραμματείς και λοιπό προσωπικό στους μεγάλους εκδοτικούς…

 

Ευχόμαστε σε όλους τους παραπάνω να καταφέρουν κάποια στιγμή να γράψουν κάτι της προκοπής και να απολαύσουν το μεγαλείο του έρωτα και της λογοτεχνίας, μακριά από τη συμφεροντολογική μιζέρια τους.

Όσο για τους εκδότες έχουμε να πούμε κάτι άλλο: Σπρώχνατε, προσπαθούσατε να σπρώξετε, ‘τιμωρούσατε’ όσες δεν σπρώχνατε, αλλά τώρα εν μέσω πανδημίας  (αυτο) σπρώχνεστε πανηγυρικά.

Ο νοών νοείτω.

2065779.jpg

Βιβλιοφιλικό καμάκι

του Obi Wan Kenobi