Εξοργιστικά ενοχλητικό, απολαυστικά ιδιοφυές. Έτσι μόνο μπορώ να χαρακτηρίσω το ισπανικό next big thing του Netflix «Ζωή χωρίς άδεια». Γιατί; Διότι αποφεύγοντας κάθε δραματουργική ευκολία και κάθε έκπτωση στο θυμικό του θεατή του προσφέρει αλογόκριτα τα πάθη, τα μίση, τις υποσκάπτουσες ίντριγκες και τα απωθημένα ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας όπου τη μπαγκέτα και τα φάλτσα κάθε ενορχήστρωσης κρατάει πάντα ο αρχηγός της. Δηλαδή ο Πατέρας. Και κατ’ επέκταση διαμορφώνει μια κοινωνία όπου χωρίς συναισθηματισμούς ο μεγαλοκαρχαρίας τρώει τα μικρά ψάρια χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς καθαρίζοντας το βυθό της θαλάσσης από τα ενοχλητικά φύκια που μπλέκονται στα δίχτυα των ψαράδων. 


Γνωρίστε το Νέμο Μπαντέιρα, τον μεγαλύτερο μαφιόζο της Γαλικιανής πόλης Οέστε, όπου πίσω από τη νομότυπη ναυτιλιακή του εταιρεία διακινούνται τόνοι κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική. Γνωρίστε την εξώγαμη κόρη του που επιδιώκει να κερδίσει την εύνοια της καθώς εκείνη προσπαθεί να ξεφύγει από την επιρροή του και τα νόμιμα παιδιά του (τον ναρκομανή Κάρλος και τη φαινομενικά αγαθή Νίνα) που η μοίρα τους είναι συνδεδεμένη από τις διαθέσεις του. Και αν η πατρική αγάπη, ιδιαίτερα των συγκεντρωτικών γονέων, καλύπτεται από το πέπλο των καλών προθέσεων τότε η φράση «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις» κολλάει γάντι. 


Τέλος γνωρίστε τον Μάριο Μεντόζα, τον δικηγόρο και ουσιαστική κεφαλή της εταιρείας που ο Νέμο τον έχει σαν παιδί του. Γιατί; Διότι σκότωσε τον πατέρα του και ουσιαστικά τον υιοθέτησε μεταλαμπαδεύοντας του όλες τις «αξίες» του. Καθ΄ εικόνα και καθ’ ομοίωση επιστρατεύει κάθε δυνατή ραδιουργία για να πετύχει τον σκοπό του, έως που αντιμέτωπος με το φάσμα της αμετάκλητης αποκτήνωσης μεταμελεί αποφασίζοντας να χρησιμοποιήσει το χάρισμα και την εξυπνάδα του για να αποδώσει δικαιοσύνη.


Το «Ζωή χωρίς άδεια» είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει ο τίτλος. Καθώς όλα τα μέλη του θιάσου ζουν με την άδεια του πατριάρχη, εκτός από εκείνα που θα αποφασίσουν να τον αμφισβητήσουν. Περνώντας από ένα κυκεώνα οιδιπόδειων και φροϋδικών συμπλεγμάτων σε μια απεγνωσμένη απόπειρα να κερδίσουν την αυτονομία και την ταυτότητα τους μακριά από τον ετεροπροσδιορισμό. Σε αυτό το γαϊτανάκι όμως οι πρώτοι που θα την πληρώσουν θα είναι οι καλοί.


Βαθμολογία: Υπέρβαση 

MV5BODViZTFhNjgtNmQ0Mi00NTExLWJkMDgtYjhm
AAAABRbGTSig6OWKAx7INIbzbIOEQQmb7Hj4zgvK

UNAUTHORIZED LIVING

του Αχιλλέα Σωτηρέλλου