''Όλα είναι δρόμος ‘’
(έρωτας, μουσική και διόδια...)

Τα ‘’Τραγούδια για το δρόμο’’ είναι το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα Έντυ Διαμαντόπουλου.
Επίσης είναι ο πρώτος τίτλος του νέου εκδοτικού οίκου BookLab.

Εν αρχή ην το εξώφυλλο, και η ποιότητα του χαρτιού (προσωπικά δίνω μεγάλη σημασία στο περιτύλιγμα ενός βιβλίου), που για έναν νέο εκδοτικό οίκο, με εξέπληξαν ευχάριστα. 

Στο εξώφυλλο, δεσπόζει μια γυναικεία φιγούρα που λικνίζεται, η Μαρί, η ΄΄συμπρωταγωνίστρια’’ του βιβλίου, μια Βραζιλιάνα μουσικός, που μέσα από συνεχή roadtrips και εμφανίσεις σε μικρά μαγαζιά πόλεων της Βραζιλίας, προσπαθεί να μαζέψει χρήματα για πραγματοποιήσει το όνειρο της, το οποίο είναι να φύγει μακριά από τη χώρα της. Στόχος της ο Καναδάς. Από τον ήλιο στα χιόνια. Γιατί άραγε; 

Ο ήρωας μας, ένας Έλληνας που έφυγε από την πατρίδα του για να ξεφύγει από τα δικά του φαντάσματα που τον ακολουθούν ακόμα, την γνωρίζει τυχαία, όταν μένει το αυτοκίνητο του (η Μπέλα, ο τρίτος ήρωας του βιβλίου) στη μέση του δρόμου. Κάπως έτσι ξεκινάει μια ερωτική περιπέτεια, σε φτηνά ξενοδοχεία,  σκοτεινά μπαρς, και ατελείωτους δρόμους και λεωφόρους, όπως επίσης και ένα  roadtrip με πολλά επίπονα διόδια ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν για τους ήρωες του βιβλίου.


‘’Φοβάμαι τα διόδια’’ είπε.

‘’Γέλασα’’.

‘’Όχι. Με τρομάζουν οι άντρες που κάθονται μεσα στις καμπίνες των διοδίων. Φοβάμαι πως δεν θα με αφήσουν να περάσω. Όταν πλησιάζουμε σε διόδια, κρύβομαι στα πίσω καθίσματα και οι άλλοι μου πετάμε ρούχα τους για να με κρύψουν. Δεν κοιτάζω ποτέ στα κιόσκια. Μισώ που είμαι στο έλεος τους’’.

Η γραφή του Έντυ Διαμαντόπουλου σε πρώτο πρόσωπο, απλή και  στακάτη, μας ταξιδεύει σε μια φτωχή, αλλά πλούσια από χρώματα συναισθήματα και μουσικές Βραζιλία, και σε ένα μυστηριώδες παρελθόν των κεντρικών ηρώων. 

Αυτό που εκτιμώ στο συγκεκριμένο βιβλίο , είναι το μυστήριο που παραμένει ακόμα και όταν διαβαστεί και η τελευταία του σελίδα .Ο συγγραφέας δεν αναγκάζει τον εαυτό του να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που μπορεί να θέσει ο αναγνώστης. Έτσι, το μυστήριο συνεχίζει να υπάρχει, ιδιαίτερα για το παρελθόν των ηρώων μας, που όταν όμως μας εμφανίζεται ,το κάνει μέσα από  τυχαίες ονειρικές ή πραγματικές αναμνήσεις του ήρωα μας, δίνοντας μας τη δυνατότητα να πλάσουμε το δικό μας ταξίδι και να διαλέξουμε εμείς τις στάσεις και τον προορισμό.

Ο Έντυ Διαμαντόπουλος, ‘’ντύνει’’ το βιβλίο και τις σκηνές του με στίχους μουσικών τραγουδιών, που άλλοτε υπαινίσσονται, και άλλοτε εκφράζουν ξεκάθαρα τα συναισθήματα  και την ψυχολογία των χαρακτήρων του ,κάνοντας μας να νιώθουμε ότι παρακολουθούμε ταινία σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα.

Μια γοητευτική απόπειρα από τον πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα Έντυ Διαμαντόπουλο, αλλά και από τον πρωτοεμφανιζόμενο εκδοτικό οίκο BookLab, που εμείς σαν Cartel επικροτούμε.

Είναι χαρά μας να στηρίζουμε νέους συγγραφείς και μικρούς εκδοτικούς οίκους.

 

 

 

« Τραγούδια για το δρόμο »

(Εκδόσεις BookLab)

Κριτική του Αλέξανδρου Πετρόχειλου