Ελλάδα 2020, ο λογοτεχνικός κόσμος έχει καταληφθεί από ζόμπι που αρθρώνουν άναρθρες κραυγές και κάνουν αφαίμαξη σε πάσης φύσεως επιδοτήσεις, αρωγοί στη διατήρηση και την τροφοδοσία τους ένα μάτσο μεγαλονταβατζήδες που κρύβονται πίσω από την ασυλία του εκδότη. Τα γράμματα έχουν πεθάνει, το καλό γούστο αποτελεί αφορισμό, οι ορδές των ζωντανών νεκρών βομβαρδίζονται από αγιογραφίες συστημικών κωλοφυλάδων και άβουλες κατευθύνονται με υπνωτισμένα βήματα σε βιβλιοπωλεία φαστ-φούντ για να παραλάβουν τη δόση τους. Σε αυτό το μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό κάποιοι επιζώντες προσπαθούν να επιβιώσουν, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του λογοτεχνικού κρετινισμού που κατατρώει σαν σκόρος πεντέμιση χιλιάδες χρόνια αφηγηματικής παράδοσης.

Αν η σειρά Z-nation διασκευαζόταν με γνώμονα τα ελληνικά «λογοτεχνικά» πεπραγμένα θα πήγαινε κάπως έτσι, οι έχοντες γνώση της κατάστασης ίσως με καταλάβουν, οι υπόλοιποι ζητώ να μου συγχωρήσουν αυτό το συναισθηματικό παραστράτημα.

Πάμε τώρα στο προκείμενο!

Καθώς όλη η Αμερική έχει καταληφθεί από μια πανδημία που μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι, μια μικρή ομάδα αμόλυντων προσπαθεί να μεταφέρει από τη Νέα Υόρκη σε εργαστήριο της Καλιφόρνια το μοναδικό άνθρωπο που έχει αναπτύξει αντισώματα καθώς όλες οι ελπίδες παραγωγής εμβολίου στηρίζονται πάνω του, έλα όμως που ο τύπος είναι ο πιο σπασαρχίδης του πλανήτη, ο συνάδελφος που θα έβρισκες κάθε πιθανή και απίθανη δικαιολογία για να μην τον καλέσεις στο εταιρικό πάρτι, ο κλασικός τοξικός smartass που θα σου κάνει με την πρώτη ευκαιρία την ψυχολογία σμπαράλια.

Ευρηματικό κατά τόπους, με μπόλικες δόσεις χιούμορ, δεν αγγίζει τον προβληματισμό ούτε τον τρόμο του «the walking dead» (βλέπε σχετική κριτική) αλλά διαθέτει την απαιτούμενη σπλατεριά που ο κάθε ζομπιλάγνος θα γουστάρει για να περάσει ευχάριστα την ώρα του και μια καλοστημένη πλοκή που μάλλον θα βραχυκυκλώσει τον κλασικό Έλληνα μαλάκα σκηνοθέτη αποζημιώνοντας ωστόσο στο έπακρο τους θεατές.

Βαθμολογία: Κέτσαπ-Μουστάρδα  

71V2oMUJsEL._AC_SY679_.jpg
z-nation.jpg

του Αχιλλέα Σωτηρέλλου