Γιατί το Sopranos είναι η καλύτερη σειρά όλων των εποχών;

Αποφάσισα να ανεβάσω μια κριτική που είχα γράψει πριν από κάποια χρόνια για την αγαπημένη μου σειρά όλων των εποχών . Τις μέρες αυτές πολλοί έχουμε εκτιμήσει το Netflix. Καλό , χρυσό, φτηνό και εύκολα προσβάσιμο με τεράστια ποικιλία , αλλά κατά την γνώμη μου, τις σειρές και τις παραγωγές που έκανε και που κάνει ακόμα το καλωδιακό κανάλι HBO δεν θα τις φτάσει ποτέ. (βλέπε Sopranos, Game of thrones, The Wire, OZ, Westworld). 

 

Θα γράψω δυό λογάκια για την σειρά Sopranos, έτσι ώστε να πείσω όσους δεν την έχουν δει να το τολμήσουν, και όσους την έχουν ήδη δει να νοσταλγήσουν.

 

Το Sopranos είναι η σειρά που έκανε τους πάντες να πάρουν σοβαρά την τηλεόραση και τις τηλεοπτικές σειρές. Μέχρι τότε (mid ,late 90's) ο όρος σειρά ήταν κατά πολύ υποδεέστερος του όρου ταινίας, και ήταν κάτι για να περνάς την ώρα σου ευχάριστα και ξέγνοιαστα, με μικρά μπάτζετ, μπόλικο σασπένς και αναμασημένα και κακογραμμένα σενάρια (αν υπάρχουν εξαιρέσεις, παρακαλώ διαφωνήστε μαζί μου ).

 

Παραγωγής HBO όπως προείπα, με 6 σεζόν, είναι φυσιολογικό σε πολλούς να ξενίσει η χρονολογία του. Όλοι λίγο ή πολύ θέλουμε να βλέπουμε καινούριες σειρές , με γνωστούς ηθοποιούς, που είναι της μόδας, να λέμε και καμιά μλκια στο fb, και να συζητάμε την εξέλιξη της.

 

Όταν ξεκινάς μια παλιά σειρά, είσαι μόνος σου. Είναι απίθανο να βρεις κάποιον να την έχει ξεκινήσει μαζί σου, και όσοι την έχουν δει θα το έχουν κάνει πριν από χρόνια..

 

Το Sopranos μιλάει για μια οικογένεια μαφιόζων, που ηγείται ο Tony Soprano (Ganfolfinni) και μας δείχνει από τη μια την γκανγσκερική ζωή του Τόνυ , και από την άλλη την οικογενειακή  ζωή και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Σκεφτείτε ότι μοιάζει αρκετά με το Breaking Bad, με τη μόνη διαφορά ότι ο Tony δεν ξεκινάει από το μηδέν όπως ο Γουόλτερ Γουάιτ , αλλά από το ξεκίνημα σχεδόν της σειράς είναι ο Αρχηγός της μαφίας.

 

Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες σειρές για εμένα, είναι το πόσο καλογραμμένη και ρεαλιστική είναι. Το χτίσιμο των χαρακτήρων, η ποικιλία , η ρεαλιστικότητα , οι διάλογοι, με κάνουν να πιστεύω ότι είναι ότι καλύτερο έχει γραφτεί για την τηλεόραση. Κάτι που εξηγεί και το ότι ψηφίστηκε ως η καλυτερη σειρά όλων των εποχών από το σωματείο Αμερικάνων σεναριογράφων.

 

Γενικά είναι μια σειρά που θέλει χρόνο. Είναι αργή (δεν το θεωρώ κακό), απολαυστική, έχει σκηνές που έχω πεθάνει στα γέλια, σκηνές που συγκινήθηκα για τα καλά, και άπειρες στιγμές που σκέφτηκα πόση τέχνη και έμπνευση μπορεί να χωρέσει σε μια τηλεοπτική σειρά.

 

Ο Gandolfini παίζει τον ρόλο της ζωής του, και είναι κρίμα που πέθανε τόσο νέος, γιατί ήταν ένας φανταστικός ηθοποιός που δυστηχώς δεν πρόλαβαμε να τον χορτάσουμε και στη μεγάλη οθόνη. Το sopranos έχει πληθώρα ιδιαίτερων και ρεαλιστικών χαρακτήρων  που δεν υπάρχει περίπτωση να μην ταυτιστείς με κάποιον από αυτούς, όπως επίσης φημίζεται και για ένα από τα πιο πολυσηζητημένα και περιέργα final episode όλων των εποχών.

 

Προτείνω λοιπόν σε όσους δεν την έχετε δει, να της δώσετε μια ευκαιρία. 

Βαθμολογία : φυσικά 10/10

''THE SOPRANOS''

του Αλέξανδρου Πετρόχειλου