Καθώς η ημερομηνία ορόσημο της ετυμηγορίας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής πλησιάζει. Το ντοκιμαντέρ the NSU-complex φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η οργάνωση «εθνικοσοσιαλιστικό μέτωπο» αποτελούμενη από τρεις σεσημασμένους νεοναζί έδρασε για περίπου δέκα χρόνια ανενόχλητη σκοτώνοντας δέκα μετανάστες στη Γερμανία, χρησιμοποιώντας στις επιθέσεις της ένα πιστόλι Cesna-83. Η γένεση της δεν ήταν συγκυριακή αλλά οφειλόταν στη μεγάλη άνθιση του νεοναζιστικού χώρου και τις ζυμώσεις διαφορετικών κινημάτων μετά τη διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας. Ο ρόλος των αρχών, της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών και του κράτους αποτελεί επίσης αντικείμενο διερεύνησης καθώς με μια σειρά εγκληματικών λαθών και παραλείψεων, κυρίως αφήνοντας ελεύθερους τους νεοναζί πληροφοριοδότες με πρόσχημα τον «έλεγχο» τους συνέβαλλαν με τον τρόπο τους στο θλιβερό απολογισμό των θυμάτων που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Όλες αυτές τις παραμέτρους εξετάζει το αρτιότατο αυτό ντοκιμαντέρ, χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς και εντυπωσιασμούς, εστιάζοντας στα στοιχεία μέσα από συνεντεύξεις πρώην ηγετικών νεοναζιστικών στελεχών, θυμάτων και κρατικών αξιωματούχων. Φανερώνοντας παράλληλα τα φαντάσματα και τα ενοχικά σύνδρομα του παρελθόντος που η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με προκαταλήψεις και άρνηση. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η αστυνομία επέμενε για πολλά χρόνια να αποδίδει τις δολοφονίες των θυμάτων σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών των τοπικών μαφιών βγάζοντας από το κάδρο τον νεοναζιστικό παράγοντα ενώ πάρα πολλές ενδείξεις, αλλά και η μεθοδολογία, οδηγούσαν ακριβώς εκεί.

Να σημειωθεί εδώ ότι η εξαιρετική ταινία του Fatih Akin “in the fade” είναι εμπνευσμένη από μια βομβιστική ενέργεια της οργάνωσης στην Κολωνία έξω από ένα τούρκικο Κομμωτήριο. Σε συνέντευξη του στο ντοκιμαντέρ ο ιδιοκτήτης περιγράφει τη μεροληψία της ομοσπονδιακής αστυνομίας που ενώ στην κατάθεση του περιέγραφε τον ύποπτο ως ξανθό και ψηλό εκείνοι τον πίεζαν μιλήσει για σκουρόχρωμο. Είναι ένα μόνο από τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την υπόγεια δράση της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς κάτω από τη μύτη, ή ακόμα πιο συχνά με την ανοχή, των αρχών…

Βαθμολογία: Οι ναζί στη φυλακή…  

MV5BNDkyYmJkODgtNWUwOC00N2JkLTk0NTktODQ2
9_NSU_KOMPLEX_MUNDLOS-w820-ar.jpg

The NSU-complex

του Αχιλλέα Σωτηρέλλου