Ο «Μηχανισμός» είναι μια Βραζιλιάνικη σειρά οπού το πολιτικό θρίλερ συναντά τον Βασιλάκη Καΐλα με παραδόξως εξαιρετικό αποτέλεσμα.  Το σενάριο (επαναλαμβάνω ΣΕΝΑΡΙΟ για τους αδαείς στην καθ΄ ημάς φαιδρά πορτοκαλέα) ξεκινάει ακολουθώντας έναν μπάτσο που είναι τόσο βλάκας ώστε να παραμένει έντιμος και αδιάφθορος στην πιο διεφθαρμένη μπανανία του κόσμου που ονομάζεται Βραζιλία. Σκοπός του είναι να συλλάβει έναν μεγαλέμπορο παράνομου συναλλάγματος που κάνει δουλειές με τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ (για να καταλάβετε πόσο βλαμμένος είναι) και όταν επιτέλους, αφού του βγαίνει το λάδι να συγκεντρώσει όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία, τα καταφέρνει το ίδιο το σύστημα τον αδρανοποιεί και τον βγάζει ψυχικά ανισόρροπο.

Χωρίς δουλειά αναγκάζεται να ζει από την πρόνοια ενός διεφθαρμένου κράτους που επιβραβεύει τα λαμόγια και καταβαραθρώνει τους φιλότιμους (σας θυμίζει κάτι;) και κάπως έτσι αρνούμενος να αποδεχθεί την ήττα της αξιοπρέπειας του τινάζει τα μυαλά του στον αέρα. Κάπου εκεί θα μπορούσε να τελειώσει η σειρά αλλά φευ βρισκόμαστε ακόμα στο πρώτο επεισόδιο καθώς η συνάδελφος του ορκίζεται να πάρει εκδίκηση και τα καλύτερα έπονται.

Γυρισμένο στις τρεις μεγαλύτερες μητροπόλεις της χώρας του καφέ (Σάο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο, Μπραζίλια) ο «Μηχανισμός» παρακολουθεί τη σύμπραξη των οικονομικών και πολιτικών ελίτ με το οργανωμένο έγκλημα καθώς το σασπένς απλώνεται σαν βεντάλια με την υποστελεχωμένη αστυνομία να προσπαθεί να βγάλει από το φίδι από την τρύπα σε μια άνιση μάχη που τα προγνωστικά είναι πάντα εναντίον της. Σε αυτό τον αγώνα μόνο ένα υποδειγματικό σενάριο με συνεχείς ανατροπές μπορεί να σώσει την παρτίδα. Κάτι που η συγκεκριμένη σειρά το έχει και το κυριότερο το βασίζει σε πραγματικά γεγονότα!

Κινούμενη στα όρια της κοινωνικής διαμαρτυρίας, με πολλαπλές πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις, ξεφεύγει αισθητά από τις συνήθεις φτηνιάρικες παραγωγές του Νέτφλιξ αλλά και το ακρυλικό συγκινησιακό μελόδραμα που σερβίρει η κάθε πατσαβούρα τύπου popaganda και πάει λέγοντας στις προβατοποιημένες εγχώριες μάζες. Εν κατακλείδι «Ο Μηχανισμός» αν και κινηματογραφικά άρτιος απευθύνεται σε ένα συνειδητοποιημένο και απαιτητικό κοινό που αποζητά το πάντρεμα της ψυχαγωγίας με τον κοινωνικό προβληματισμό και όχι μια ακόμα παραγωγή της σειράς ώστε να διασκεδάσει τη ρουτίνα της καθημερινότητας του.

Βαθμολογία: Εκπληκτικό!

''THE MECHANISM''

του Αχιλλέα Σωτηρέλλου