Το 1932 με τη βοήθεια των ουαχαμπιστών πολεμιστών ο Ιμπν Σαούντ καταλαμβάνει την Αραβική Χερσόνησο και ιδρύει τη Σαουδική Αραβία. Η ουαχαμπιστές είναι ένα μάτσο χαχόλοι που απεχθάνονται κάθε τι δυτικό και ονειρεύονται να επιστρέψουν στο Μεσαίωνα, ο Σαούντ ωστόσο τους είναι υπόχρεος και ουσιαστικά τελεί υπό την ομηρεία τους. Ως εδώ όλα καλά, έλα όμως που ένα χρόνο αργότερα ανακαλύπτονται τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στο έδαφος τους και η Δύση (με μπροστάρηδες του Μπρούκληδες) τα ορέγεται όπως ο πιτσιρικάς τα ζαχαρωτά.

Ο Σαούντ παρακάμπτει τις ενστάσεις των κατσικογάμηδων και ιδρύει την ένωση Αμερικής και Σαουδικής Αραβίας (Aramco) με τη πρώτη να αποτελεί τον νούμερο ένα αγοραστή πετρελαίου και τη δεύτερη τον νούμερο ένα παραγωγό, οι φανατίλες δεν το αφήνουν αυτό να περάσει έτσι και η κατάσταση διαιωνίζεται ως τις μέρες μας με αποκορύφωμα την 11η Σεπτεμβρίου.

Πάνω σε αυτό το μοτίβο βασίζεται το απόλυτο action movie “Ζώνη Υψηλού Κινδύνου” (The Kingdom), όταν μια περίκλειστη κοινότητα δυτικών στο Ριάντ δέχεται επίθεση με πάνω από 100 νεκρούς από ακραίους Ισλαμιστές, ένα επίλεκτο κλιμάκιο του FBI φτάνει στη χώρα για να ξετρυπώσει τους ενόχους. Σε αυτό η συνδρομή ενός ντόπιου αστυνομικού (εξαιρετική ερμηνεία από τον αραβοισραϊλινό ηθοποιό Ασράφ Μπαρούμ) αποδεικνύεται πολύτιμη παρά τα πολιτισμικά χάσμα που τους χωρίζουν.

Και καθώς η έρευνα κλιμακώνεται παρά τις τρικλοποδιές της επίσημης κυβέρνησης αλλά και των υψηλόβαθμων Αμερικάνων αξιωματούχων, αφού η τρομοκρατία συμφέρει και τους δύο η ταινία οδηγείται στο απόλυτο splatter φινάλε. Αφού οι δικοί μας εισβάλλουν σε μια γειτονιά γεμάτοι τρελαμένους γιαχαμπίμπιδες για να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Δέκα με εκατό, το απόλυτο πιστολίδι και για να παραφράσω τη φράση

του μεγάλου Γκάρι Λίνεκερ το σινεμά είναι άθλημα που στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Αμερικάνοι.

Η «Ζώνη Υψηλού Κινδύνου» εν κατακλείδι αποτελεί ένα αξιοπρεπές blockbuster που οπωσδήποτε δεν θα απογοητεύσει τους κινηματογραφικούς θηρευτές του είδους…

Βαθμολογία: speedball

The-Kingdom-Gallery-14.jpg

του Αχιλλέα Σωτηρέλλου