Ο Guy Ritchie επιτέλους επιστρέφει με ένα φιλμ στο είδος που ελάχιστοι μπορούν να σκηνοθετήσουν τόσο καλά όσο εκείνος: μια γκανστερική κωμωδία με μπρίο και μουσική, καλογραμμένο σενάριο, γρήγορες σκηνές, καλές ερμηνίες, αριστοτεχνική σκηνοθεσία, ωραία σακάκια, πιστολίδια και ευφυείς διαλόγους.

Οι γκανστερικές ταινίες πιθανόν αποτελούν το κινηματογραφικό φετίχ αρκετών σινεφίλ και για κάποιο περίεργο λόγο μόνον ελάχιστοι, κορυφαίοι σκηνοθέτες παραδίδουν λειτουργικά φιλμ σε αυτό το είδος, τα οποία, όταν η συνταγή πετυχαίνει, είναι πάντοτε αξιομνημόνευτα. Τι περιέχει η γνωστή συνταγή, η οποία στο The Gentlemen είναι τόσο καλομαγειρεμένη;

Γνωστούς ηθοποιούς σε δεύτερους ρόλους ✔️
μαφιόζικα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών✔️
μουσική ✔️
απρόσμενα μπερδέματα✔️
ατάκες ✔️
τον Ray Liotta σε κάποιον οποιονδήποτε ρόλο ❌


Μαζί με μια πρέζα χιούμορ και ψιλοκομένη πραγματικότητα, χτυπημένη σε λίγες ώρες καλοψημένου σεναρίου. Και με το 5/6 καλά εναρμονισμένο, Οι Κύριοι του Guy Ritchie επιτέλους μας προσφέρουν ένα καλό, παραδοσιακό και αγαπημένο γκανκστερικό πιάτο από τα παλιά.

Στο σενάριο της ταινίας, ένα αιμοβόρο αρχηγόπουλο της νύχτας αποφασίζει να πουλήσει όπως είναι επιπλωμένο το μαγαζί του για γλυτώσει επιτέλους από τα ξενύχτια. Ένας λόρδος της υψηλής κοινωνίας διαβάζει γρήγορα την αγγελία πώλησης στην χρυσή ευκαιρία, όμως δεν μοιάζει ιδιαίτερα συνεπαρμένος από την τιμή. Μέσα σε όλα, ένας κινέζος κριμένος στο ρύζι και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος της Αγγλίας, κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη την κατάσταση.

Εν κατακλείδι, το The Gentlemen είναι μια παραδοσιακή ταινία του είδους η οποία αν και στερείτε του ρίσκου και της ακατέργαστης ομορφιάς των παλιότερων σεναρίων του σκηνοθέτη, παραδίδει στον θεατή σχεδόν στο απόλυτο την κλασσική εμπειρία που προσμένει. Επιπλέον, το σενάριο παρουσιάζει τα εξιχρονισμένα χαρακτηριστικά της Μαφίας (ή αλλιώς, της πραγματικότητας), όπως την παρείσφρηση στα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας, τον κίτρινο τύπο, το ανατολικό Βορν Ζαρκον αλλά και το ανεξάντλητο ενδιαφέρον του κινηματογράφου για υποθέσεις του είδους.


Να την δείτε και να την απολαύσετε όπως της αρμόζει, γιατί η επόμενη καλή ταινία αυτού του ύφους πιθανόν να αργήσει αρκετά…

Βαθμολογία 8/10

''THE GENTLEMEN''

του Γιώργου Μουστάκη