Μοιάζουν, κινούνται στους ίδιους χώρους, γράφουν για βιβλία  και όμως είναι ταυτόχρονα τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους!

Ο συγγραφέας είναι συνήθως άνθρωπος χαμηλών τόνων. Γράφει από εσωτερική ανάγκη, γι αυτό και κάνει τις απόλυτα αναγκαίες βιβλιοπαρουσιάσεις, ενώ στα φεισμπούκια και ίνστα διατηρεί χαμηλό προφίλ. Αντίθετα, ο Μαϊντανός βρίσκεται παντού και πάντα (απορείς πότε γράφει ή διαβάζει): το ιντερνέτ  το «γονατίζει»: προφίλ Α,Β, C, ενεργό μέλος στις βιβλιοομάδες να εκφέρει γνώμη, να γλείψει, να τον γλείψουν, να «θάψει» (εάν χρειαστεί). Δεν αφήνει πάνελ για πάνελ, δικό του ή γνωστών και –ως γυρολόγος- κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Ξέρετε, εκείνες τις μίζερες σε κάτι επαρχιακά χαρτοπωλεία που μπαίνει μια μύγα κάθε μισή ώρα.

Ο συγγραφέας διαβάζει τα πάντα, ο Μαϊντανός μόνο τα δικά του αριστουργήματα, άντε να ξεπετάξει και  καμιά κοινωνική υποχρέωση, ειδικά αν πρέπει να μιλήσει για κάποιο άλλο βιβλίο (σε πάνελ πάντα, μην ξεχνάμε, το κοινό θρέφει τον Μαϊντανό).

Ο συγγραφέας έχει κριτική ικανότητα και προτιμήσεις, αλλά δεν επιτίθεται άκομψα σε όσους δεν επιδοκιμάζει. Όταν μάλιστα  κάνουν στον ίδιο  κακή κριτική  ξέρει να το «ράβει». Αντίθετα, ποιος είδε τον «Μαϊντανό» και δεν τον φοβήθηκε! Αν και είναι της μοδός να βάζει μπροστά την «αυλή» του για να ξεκατινιάζεται, για να μην «λερώσει» τα χέρια του ο ίδιος. Που ξέρεις, έχει ο καιρός γυρίσματα και αυτός που είναι στόχος τώρα μπορεί να είναι χρήσιμος στο μέλλον. Άσε που εκτίθεται με κάτι τέτοια, όσο να’ ναι τις κατινιές όλοι αγάπησαν την  κατίνα ουδείς.

Ο συγγραφέας προφυλάσσει την προσωπική του ζωή, ο Μαϊντανός την πουλάει: φωτογραφίες κατακλύζουν τα φεισμπούκια, οικογενειακές, φιλικές, με μαγιό, χωρίς μαγιό (δλδ  με επίσημο ένδυμα) σε κοινωνικές  εκδηλώσεις βεβαίως, βεβαίως, τι τρώει , τι πίνει, τι βλέπει.  Βάζει τους φίλους του να φωτογραφίζονται με  τα βιβλία του όπου βρεθούν και όπου σταθούν και πάντα μοιράζεται τις σκέψεις του για όλα. Αν δεν έχει ο Μαϊντανός άποψη για όλα, ποιος θα έχει;

Ο συγγραφέας έχει σταθερή πορεία στα γράμματα, αν και συχνά σιωπηλή, ενώ ο Μαϊντανός σιγά σιγά ξεθωριάζει. Μην ξεχνάμε πως νέοι πιο φρέσκοι μαϊντανοί φυτρώνουν και ο κόσμος γουστάρει το νέο πράγμα.  Άλλωστε αν τύχει να διαβάσει κανείς το βιβλίο ενός πραγματικού συγγραφέα ίσως συναντήσει μια αποκάλυψη, ενώ τελικά διαβάζοντας έναν Μαϊντανό – ακόμα και αν είσαι κολλητός-  συναντάς μια απογοήτευση.

Και μην ξεχνάτε: τα λαχανικά δεν διατηρούνται φρέσκα για πολύ καιρό, ειδικά εκτός ψυγείου. Επομένως, καταναλώνονται γρήγορα ή σαπίζουν.

Συγγραφέας vs Μαϊντανός

του Σωτήρη Μάρκου