Σιγά σιγά και μεθοδικά οι Δανοί έχουν αρχίσει να χτίζουν μια αξιοπρόσεκτη παράδοση στο πολιτικό θρίλερ ( σ.σ την ώρα που τα δικά μας φυντάνια βαφτίζουν weird wave το κάθε πλακομούνι ασεξουαλικών φοιτητριών). Μετά λοιπόν την εξαιρετική σειρά Borgen έρχεται «ο Ελεύθερος σκοπευτής της Κοπεγχάγης».

Κεντρικός άξονας της Δανέζικης αυτής Κινηματογραφίας αποτελεί το γεγονός πως οι πολιτικοί δεν μπορούν να εξαπατούν τους πολίτες αλλάζοντας την προεκλογική ατζέντα μετεκλογικά. Φανταστείτε δηλαδή να τους στέλναμε τον Μπακογιάννη, τον Άδωνι και το ζαβό τι θα γινόταν….

Σε αυτό το πλαίσιο ένας γεωφυσικός αποφασίζει να πάρει τον νόμο στα χέρια του όταν η νεοκλεχθείσσα “πράσινη” κυβέρνηση ανακοινώνει εξορύξεις πετρελαίου στη Γροιλανδία με την αγαστή συνεργασία (φυσικά) των Ηνωμένων Πολιτειών. Γιατί; Γιατί κάθε παρέμβαση στον αρκτικό κύκλο συμβάλει στην αλλαγή κλίματος συμβάλλοντας στο θάνατο χιλιάδων παιδιών στο Λάος, την Ινδία και άλλες χώρες παρίες. Βλέπετε η Δανοί έχουν λύσει αρκετά θέματα στην αστική δημοκρατία τους ώστε να μπορούν να εξεγείρονται για το…κλίμα.

Υποδειγματικά δομημένο, με άριστες ερμηνείες, σκοτεινό και συχνά «κλειστοφοβικό» η ταινία θέτει στον θεατή ένα καίριο δίλλημα. Μπορεί κάποιος να βρει το δίκιο του καταφεύγοντας στην τρομοκρατία; Μπορεί να δικαιώσει τις παράπλευρες απώλειες δημιουργώντας περισσότερες;

Όλα αυτά απαντώνται στο φινάλε αλλά και φανερώνουν πως διεξάγεται η διακυβέρνηση μέσω realpolitik όρων ακόμα και σε ανεπτυγμένες δημοκρατίες όπως οι Σκανδιναβικές. Εν κατακλείδι μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική μελέτη που δεν αποσκοπεί μόνο στην ψυχαγωγία αλλά και την αφύπνιση.

Βαθμολογία: Save the planet!

MV5BYzFiMzMyMjAtOTBiMC00NWY1LWIyMjgtODYx
skytten-scene.png

''Skytten''

του Αχιλλέα Σωτηρέλλου