Κατά την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων της Βαρκελώνης μια σειρά εξαφανίσεων λαμπαδηδρόμων από μυστηριώδεις δυνάμεις καλούν τον δαιμόνιο επιθεωρητή Καρβάλιο να λύσει το γρίφο.

Ο Καταλανός Μονταλμπάν γράφει ένα βιβλίο που απαιτεί σκληρά ναρκωτικά για να το τελειώσεις και επιπλέον οι διάσημες συνταγές του απουσιάζουν απογοητεύοντας σημαντικά τους καλοφαγάδες ακολούθους του.

Το «Σαμποτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες» θα μπορούσε να αποτελέσει υποψηφιότητα για «Χρυσό Βατόμουρο» αν το είχε γράψει ο Κορτώ ή έστω ο Μαμαλούκας αλλά εδώ μιλάμε για έναν συγγραφέα που μας χάρισε το αριστουργηματικό «Εγώ σκότωσα τον Κένεντυ» συνεπώς ακόμα και στη γεροντική ντάγλα του οφείλουμε να είμαστε επιεικείς μαζί του.

Επιπροσθέτως η καυστική σάτιρα του για τον ολυμπισμό ως υποχείριο του καπιταλισμού και των πολυεθνικών είναι παρούσα και απολύτως επίκαιρη.

«Αν ήθελε να δικαιολογήσει την απόρριψη των Ολυμπιακών προσκλητηρίων μπορούσε να προσφύγει στην επιχειρηματολογία ότι είναι εξωαθλητικά γλέντια που καταλήγουν σε εξαιρετικές πολεοδομικές και επικοινωνιακές δουλειές» γράφει στις πρώτες σελίδες αναφερόμενος στον ήρωα του και τα λόγια του αντικατοπτρίζουν  ανάγλυφα το Ελληνικό φιάσκο μια δεκαετία αργότερα.

Συνοπτικά το «Σαμποτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες» απευθύνεται μόνο σε περιορισμένο κοινό θαυμαστών του συγγραφέα που θα εκτιμήσουν το ιδιαίτερο χιούμορ του χωρίς να ενοχληθούν από την άσκοπη και κουραστική φλυαρία του και κυρίως τις μαρξιστικές εμμονές του…   

 

Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν

« Σαμποτάζ στους Ολυμπιακούς αγώνες

εκδόσεις μεταίχμιο

Κριτική του Αχιλλέα Σωτηρέλλου