Τι είναι το Όζαρκ; Καταρχάς ένα υπαρκτό τοπωνύμιο. Πρόκειται για έναν οικισμό χτισμένο γύρω από την ομώνυμη λίμνη στα βάθη του Μιζούρι γεμάτο λευκούς σκατίβλαχους rednecks και ευαγγελικές επιγραφές που αφορίζουν τις εκτρώσεις και υμνούν τη μαμάκα που έφερε στον κόσμο ένα ακόμα βλαστάρι για να διαιωνίσει το επάρατο είδος του Κρο Μανιόν. Είναι βασικά κάτι χειρότερο από τα Καμένα Βούρλα, ένας τόπος που τελειώνει το Αμερικάνικο όνειρο και ξεκινάει η επίγεια κόλαση της ανθρωπότητας, μη σας ξεγελάει το ειδυλλιακό τοπίο της φύσης, πάνω σε αυτό είναι χτισμένα τα συντρίμμια ενός τόπου που κανείς εκτός από χρεοκοπημένους white collars δεν θα΄θελε να επισκεφτεί.

‘Οζαρκ τιτλοφορείται και η αμερικάνικη σειρά του Νέτφλιξ που γνώρισε τρελή επιτυχία στην Ελλάδα της καραντίνας και με έκανε να έχω τις επιφυλάξεις μου κρίνοντας από την αντίστοιχη πατάτα που λέγεται «unorthodox» αλλά και του τραγικά χαμηλού κριτήριου που διαθέτει το εγχώριο κοινό. Ομολογώ ότι, ευτυχώς, διαψεύστηκα οικτρά. Πάμε τώρα στα της υπόθεσης…

Όταν ένας αρχηγός Μεξικάνικου Καρτέλ μαθαίνει ότι τον έχουν κλέψει στο ζύγι μαζεύει σε μια αποθήκη του Σικάγο όλους τους εμπλεκόμενους αρχίζοντας να τους εκτελεί έναν έναν, εκτός από τον ήρωα μας, ο οποίος την ύστατη στιγμή για να γλιτώσει τη σφαίρα στον κρόταφο του υπόσχεται ένα μεγαλόπνοο σχέδιο επενδύσεων στο…Όζαρκ, το Μόντε Κάρλο της Αμερικής. Θέλεις λοιπόν τη ζωή σου κύριε, πάρε τα οχτώ εκατομμύρια δολάρια που έχεις στο λογαριασμό σου και ξέπλυνα τα για μένα. Που; Στα Καμένα Βούρλα, στην άκρη της γης αν αυτή ήταν επίπεδη!

Διαπνεόμενη από Κοενικό κυνισμό και κατάμαυρο χιούμορ, η σειρά αποδομεί την πατροπαράδοτη οικογένεια και την ακρυλική καπιταλιστική ευδαιμονία γυρισμένη σε ένα μέρος τόσο εφιαλτικό όσο και μαγικό. Μακριά από τους γυάλινους ουρανοξύστες και το κυριλέ επίχρισμα του rat race, σε μια άλλη Αμερική που υπάρχει τόσο όσο και το Big Apple. Εξαιρετικές οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών ενσαρκώνουν όλες τις νευρώσεις του μέσου λευκού Αμερικάνου προσφέροντας σπαρταριστά στιγμιότυπα μέσα στο μαύρο, δραματικό μοτίβο. Εν κατακλείδι, μιλάμε για μια πρωτότυπη σειρά που έρχεται να αφήσει το δικό της ιδιαίτερο στίγμα έχοντας κερδίσει με το καλημέρα το κοινό της.

Βαθμολογία: 8/10

''OZARK''

του Αχιλλέα Σωτηρέλλου