Κι όμως. Έχω αρχίσει και αναθεωρώ τις αρνητικές μου απόψεις για το Netflix. Μέσα στο απίστευτο σκουπιδαριό μετριοτήτων, υπάρχουν τελικά πολλά κρυμμένα διαμάντια. Και σχεδόν όλα εκτός Αμερικής. Ο Αχιλλέας ανακάλυψε Βραζιλιάνικες σειρές, Γερμανικά πολιτικά θρίλερ, μέχρι και Νοτιοκορεάτικα ζόμπι, όπως και ο έτερος κριτικός ταινιών του Cartel, μας έμαθε το υπέροχο ισπανικό αλληγορικό θρίλερ The Platform.
Εγώ έρχομαι σήμερα με μια ιταλική παραγωγή, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.


Το ‘’Sulla mia pelle’’ ή αλλιώς ‘’On my skin’’ αφηγείται την τελευταία εβδομάδα του Στέφανο Κούκι. Η ιστορία συνέβη το 2009 στην ‘’πολιτισμένη’’ γείτονα χώρα Ιταλία, και αφορά έναν τριανταενάχρονο πυγμάχο, ο οποίος ένα βράδυ συνελήφθη από τους Καραμπινιέροι με μια ποσότητα είκοσι γραμμαρίων χασίσι στην κατοχή του.


Και από εκεί ξεκινάει ο γολγοθάς του. Το ίδιο βράδυ, οι καλοί μας αστυνομικοί τον σαπακιάζουν στο ξύλο στα κρατητήρια ,με αποτέλεσμα να του σπάσουν δυο σπονδύλους στην πλάτη. Από κει και πέρα, παρακολουθούμε το μαρτυρικό ταξίδι του Στέφανο, από κρατητήρια, κλούβες, δικαστήρια, νοσοκομεία και κελιά φυλακών .
Στη διάρκεια της ταινίας ανακαλύπτουμε τι αξία έχει ένας άνθρωπος για το σύστημα. Ιδιαίτερα όταν αυτός ο άνθρωπος είναι φυλακισμένος. Θα σας απαντήσω, αν και νομίζω γνωρίζετε. Μηδαμινή. Γιατροί, νοσοκόμοι, αστυνομικοί και δικαστές, συμπεριφέρονται στον Στέφανο σαν σκουπίδι, χειρότερα και και από λαβωμένο ,εγκλωβισμένο ζώο.


Το εκνευριστικό με την ταινία είναι ότι βασίζεται σε αληθινή ιστορία, και αν έχετε όρεξη μπορείτε να ψάξετε για την ιστορία του Στέφανο Κούκι στο διαδίκτυο.


Αν θέλετε να δείτε λοιπόν πως λειτουργεί το σωφρονιστικό και δικαστικό σύστημα πραγματικά, και όχι σε ψεύτικες ταινίες του Χόλιγουντ με τον Σταλόνε, τότε το on my skin είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, που σχεδόν το κάνει να φαίνεται σαν ντοκιμαντέρ.


Στεγνή ρεαλιστικότητα, υπέροχες ερμηνείες και ένα κλειστοφοβικό feeling που σε συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, κάτι που είναι και επίκαιρο.


Δύσκολη ταινία όπως και να χει, ειδικά στις ημέρες που διανύουμε . Θυμός, αγανάκτηση, θλίψη και μίσος, είναι λίγα από τα συναισθήματα που θα σας κάνει να αισθανθείτε , αλλά αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε των ταινιών. Να μας κάνουν να ζήσουμε μια εμπειρία κάποιου άλλου.


Την προτείνω ανεπιφύλαχτα, αλλά μόνο για όσους έχουν γερά στομάχια.

Βαθμολογία : 8.5/10

''ON MY SKIN''

του Αλέξανδρου Πετρόχειλου