Στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα, σε μια βιομηχανική κωμόπολη της κομουνιστικής Πολωνίας, δύο δημοσιογράφοι της τοπικής εφημερίδας ερευνούν το φόνο του γραμματέα της σοσιαλιστικής νεολαίας και μιας πόρνης την ίδια στιγμή που οι αυτοκτονία δύο νέων παιδιών γεννά ερωτηματικά. Σε ένα κράτος ωστόσο που οι ατομικές ελευθερίες καταστρατηγούνται, η κρατική ασφάλεια βρίσκεται παντού και ο σπιούνος της διπλανής πόρτας παραμονεύει, θα συνειδητοποιήσουν ότι η υπόθεση κρύβει πολλά σκοτεινά μυστικά που η αποκάλυψη τους δεν θα θέσει μόνο σε κίνδυνο την καριέρα τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή.

Ρομαντικός και ιδεαλιστής ο ένας, πραγματιστής και απογοητευμένος από το σοσιαλιστικό όνειρο ο άλλος, έρχονται αντιμέτωποι με τον κρατικό λεβιάθαν αλλά και τις ίδιες τους τις συνειδήσεις. Βραδύκαυστη και καθηλωτική η πλοκή διαθέτει ένα εξαιρετικό τέχνασμα, αν και ουσιαστικά μιλάμε για ένα αστυνομικό νουάρ στο ρόλο των ερευνητών μπαίνουν οι δημοσιογράφοι. Γιατί; Γιατί πολύ απλά σε ένα απολυταρχικό καθεστώς κανένας αστυνομικός δεν θα έπαιζε το κεφάλι του για να λύσει ένα μυστήριο που εμπλέκονται κρατικοί λειτουργοί και διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση του συστήματος. Με μια λέξη, ρεαλιστικό και ιδιοφυές!

Μπολιασμένο με ατμόσφαιρα σοσιαλιστικού ρεαλισμού και γυρισμένο σε συνοικίες μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής, μας μεταφέρει στην όχι και τόσο μακρινή εποχή της κομουνιστικής πραγματικότητας μέσα στην οποία ξεδιπλώνεται το υποδειγματικό σασπένς υποστηριζόμενο από μεστές ερμηνείες στις οποίες ξεχωρίζει εκείνη του νεαρού ρεπόρτερ. Κινούμενο στην παράδοση που εγκαινίασε το εξαιρετικό «Οι ζωές των άλλων» ο «Βάλτος» τοποθετεί στο επίκεντρο του πρωτίστως τον άνθρωπο στη δίνη ενός καθεστώτος που μηχανεύεται τα πάντα για να του αφαιρέσει την ακεραιότητα και να τον εξομοιώσει με μια πειθήνια μάζα.

Βαθμολογία: 8/10

''Ο Βάλτος''

του Αχιλλέα Σωτηρέλλου