Είναι τουλάχιστον θλιβερό να βλέπεις έναν συγγραφέα που πρωτοσυστήθηκε στα ελληνικά γράμματα με το «Σοφό Παιδί» να πέφτει σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Θλιβερό όχι τόσο γιατί ένας- ο οποιοσδήποτε- λογοτέχνης δεν έχει το δικαίωμα να βγάλει μια φτωχή δουλειά, αλλά διότι εδώ δεν πρόκειται απλά για ένα δείγμα κακής γραφής αλλά κυρίως κακών προθέσεων. Προθέσεων που ξεκινούν από την άθλια αισθητική του εξωφύλλου και ξεδιπλώνονται σταδιακά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Προθέσεων οι οποίες, για να το θέσω όσο πιο απλά μπορώ, φωνάζουν από μακριά ξεπέτα και «αρπαχτή».

Σαφέστατες βέβαια εδώ οι ευθύνες του εκδότη (Πατάκης) που σε μια εποχή βαθιάς κρίσης στο χώρο καταφεύγει στην εύκολη εμπορία του brandname για να «κλείσει τρύπες» αδιαφορώντας για την  τσέπη του αναγνώστη και την ηθική υποχρέωση έναντι του. Ψιλά γράμματα θα πει κάποιος αφού στην  εκδοτική ντίσνευλαντ τέτοια κρούσματα αποτελούν μάλλον τον κανόνα. Όχι όμως τόσο «ψιλά» για την συστηματική απαξίωση της εγχώριας λογοτεχνίας και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Επιστρέφοντας στο βιβλίο, η υπόθεση δεν σηκώνει κάποια σοβαρή κριτική, αφενός γιατί είναι ανύπαρκτη, αφετέρου γιατί οι ήρωες είναι τόσο σχηματικοί και άψυχοι που περισσότερο θυμίζουν ένα τσαπατσούλικο κολάζ του συγγραφέα από προηγούμενες, και μάλλον λαμπρότερες, εκδοτικές του απόπειρες. Αν κάποιοι πάντως θέλουν να πάρουν μια ιδέα τα δελτία τύπου στο ίντερνετ αφθονούν, μαζί με τις (πληρωμένες) κριτικές που σίγουρα δεν θα αγγίξουν έναν συνειδητοποιημένο αναγνώστη ιδιαίτερα αν έχει κάνει το λάθος να σπαταλήσει το χρόνο του στο διάβασμα του.

Εν κατακλείδι το «Νεαρό άσπρο ελάφι» δεν επιβεβαιώνει απλά την καθοδική πορεία του Χωμενίδη, αλλά πολύ περισσότερο την ιδιότυπη ομηρεία στο παραποιημένο είδωλο του. Μια ψευτό-εστέτ εικόνα που όχι μόνο τον απομονώνει από την πραγματικότητα, αλλά πολύ περισσότερο τον εγκλωβίζει στο ρόλο μιας φαντεζί καρικατούρας. Σαν έναν άλλο Σκρούτζ Μακ Ντακ που βουτάει μέσα στην πισίνα με τα κέρματα για συνειδητοποιήσει βγαίνοντας τη θλιβερή μοναξιά του που μόνο οι εκδότες και οι γνωστοί επαγγελματίες «παρατρεχάμενοι» είναι σε θέση να ανακουφίσουν…

29756835._SY475_.jpg

Χρυσό Βατόμουρο νο1

Χ.Α. Χωμενίδης

Νεαρό άσπρο ελάφι

του Αχιλλέα Σωτηρέλλου