Ο,τι ξεκίνησε σαν ψιχάλα, εξελίχθηκε σε καταιγίδα. Όχι, δεν μιλάω για βροχή, για ροχάλες μιλάω. Οι κατασκευασμένες από τις αργυρώνητες αγιογραφίες «ιερές αγελάδες»- άνθρωποι κατά βάσιν ατάλαντοι και λογοτεχνικά αδιάφοροί- αποκαθηλώθηκαν εν μια νυκτί μετά από ντροπιαστικές αποκαλύψεις και ακόμη πιο ντροπιαστικές «συγκαλύψεις». Δεν είμαι υπέρ της οποιαδήποτε μορφής λιντσαρίσματος, αλλά κάποτε έπρεπε να καθαρίσει ο κόπρος του Αυγεία, το ίδιο το σύστημα πνέει τα λοίσθια βυθισμένο στην ανυποληψία και τον στιγματισμό, ας ελπίσουμε ότι θα ξημερώσει κάτι καλύτερο.

Αυτό ωστόσο που ακούγεται από το κοινό, τον μοναδικό αδιάψευστο και συχνά μη εξαγοράσιμο μάρτυρα είναι το ίδιο μότο: «Σας βαρεθήκαμε». Τα ευτράπελα στην ελληνική λογοτεχνία συσσωρεύθηκαν σε τέτοιο βαθμό που κανένα κατά συνθήκη πουλητάρι δεν μπορεί πλέον να κουκουλώσει.

Είναι αδιανόητο η λεκανατζού πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των κρατικών βραβείων να κουνάει το δάχτυλο στη νέα εξαιρετικά ταλαντούχα γενιά συγγραφέων μόνο και μόνο για να διατηρήσει στην επικαιρότητα και τα δέκα λεπτά δημοσιότητας αποστειρωμένους δεινοσαύρους χωρίς πλέον το παραμικρό έρισμα- που μόνο κάτι πατσαβουροφυλάδες τύπου Athens Voice λιβανίζουν. Αδιανόητο μα και εξοργιστικό συνάμα…

Αντιγράφω για να μη μακρηγορώ σχόλιο διαδικτυακού φίλου για την κατάσταση: “Aπειλούνται από κάθε τι νέο, φρέσκο, άδολο, πονεμένο, ακριβώς επειδή δεν έχει ουδεμία σχέση με το βλαχομπαρόκ κατεστημένο τους». Η ανάσα αυτής της απειλής τους ζυγώνει όλο και περισσότερο, μετατρέποντας κάθε τους κίνηση αντιπερισπασμού σε όλο και κωμικότερες πιρουέτες μαθητευόμενης τσίρλιντερ.

Δυστυχώς για κείνους το συλλογικό κριτήριο έχει αλλάξει, όσο και αν αποκλεισμένοι στις χρυσές γαλαρίες του ψεύδους και της εξαπάτησης καμώνονται τους ανήξερους κωφεύοντας στις αιτιάσεις. Ευτυχώς η αλήθεια δεν κουκουλώνεται, δεν εξαγοράζεται και δεν υποχωρεί. Και η αλήθεια είναι αυτή: Κύριοι, σας βαρεθήκαμε! Μήπως έφτασε η ώρα να το πάρετε και σεις χαμπάρι. Αυτοκτονήστε (λογοτεχνικά) επιτέλους ή αποσυρθείτε από το προσκήνιο οικειοθελώς…

e220cfa7fd0a59d96e5ce1850da2bee6.jpg

Κύριοι σας βαρεθήκαμε

του Αχιλλέα Σωτηρέλλου