Αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η αντίδραση κάποιου σοβαρού συγγραφέα στο άκουσμα ότι βρίσκεται στις υποψηφιότητες για τα κρατικά βραβεία. Ας πούμε του Μιχαηλίδη ή του Σπύρου Καρυδάκη. Προσπάθησα χωρίς προκατάληψη διαβάζοντας τη λίστα να βρω κάποιον αξιόλογο υποψήφιο, δυστυχώς το δείγμα ήταν απογοητευτικό καθώς δέσποζε η πιο ατάλαντη εγχώρια φουρνιά. Ακόμα και για εκείνους που δεν είχα την τύχη -ή την ατυχία- να διαβάσω  μόνο επιφυλάξεις θα μπορούσα να έχω, μαζί τα ξερά καίγονται και τα χλωρά άλλωστε.

Αναρωτιέμαι ξανά, είναι δυνατόν σε οποιοδήποτε έγκυρο θεσμό να υπάρχουν ονόματα όπως αυτά του Κατσουλάρη ή της Μαρούτσου. Ρητορική η απορία. Η απαξίωση των κρατικών βραβείων είναι πλέον τέτοια που συχνά στη συνείδηση του σοβαρού αναγνωστικού κοινού αποτελούν περίπου μια φαρσική συνθήκη με μπόλικο, γκροτέσκο παρασκήνιο. Το επιβεβαίωσαν και οι αντιδράσεις των δικών μας αναγνωστών. Για να προλάβω τα οποιαδήποτε σχόλια περί αδικαιολόγητης εμπάθειας να πω ότι δεν θεωρώ τον οποιοδήποτε κρατικό θεσμό μεμπτό, κανείς για παράδειγμα δεν θα χλευάσει τις βραβεύσεις του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τις όποιες ομολογούμενες ηχηρές ασυνέπειες του. Στην περίπτωση των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας ωστόσο η χλεύη καπελώνει τη διάκριση, κυρίως δε για το γεγονός ότι φέρουν τον τίτλο…«Κρατικά».

Να σταθώ κλείνοντας εδώ στο σχόλιο ενός, κατά τ’ άλλα άσημου με μηδαμινή συνεισφορά στο χώρο των γραμμάτων, μέλους της επιτροπής. Αναφέρομαι στην κυρία Μαίρη Λεοντσινη η οποία δήλωσε ότι η παραγωγή για τους πρωτοεμφανιζόμενους δεν φαίνεται ενθαρρυντική συνεχίζοντας:  «Η ηλικιακή δέσμευση την οποία προβλέπει ο νόμος σχετικά με τη βράβευση θέτει σημαντικά προβλήματα. Με δεδομένη την εγνωσμένη γήρανση του ελληνικού πληθυσμού, την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και τις καταγγελίες των διακρίσεων σε βάρος ατόμων και ομάδων με κριτήριο την ηλικία, το ηλικιακό όριο των 35 ετών δεν βγάζει νόημα και δυσχεραίνει την αποτίμηση».  Πέρα από την προφανή αστοχία της δήλωσης είναι καταφανέστατη η άγνοια της επαφής της με τα ελληνικά γράμματα. Προσωπικά, ακόμα και αν σε καμία περίπτωση δεν εμπιστευόμαι το κριτήριο της, θα την προέτρεπα να διαβάσει κάποιο από τα εκατό και πλέον διηγήματα που έχουν δημοσιευτεί στη σελίδα μας ώστε να διαχωρίσει την αργυρώνητη λογοτεχνία από την πραγματικά αξιόλογη την οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εκπροσωπούμε…

leontsini.jpg

Κρατικά Λαχεία

Του Αχιλλέα Σωτηρέλλου