« Σίγουρα δεν είναι καλή φάση  να είσαι ναζί αυτό το καιρό »

Πως γίνεται τα γεγονότα της πτώσης της Γερμανίας στον ΒΠΠ, η τρέλα του Ναζισμού, ο φανατισμός και η εκπαίδευση μικρών αγοριών στην ιδεολογία του φασισμού, το κάψιμο βιβλίων, το μίσος και η προπαγάνδα ενάντια  στους Εβραίους, να  δημιουργούν μια ταινία που σε κάνει να κλαις από τα  γέλια.

Στην τέχνη όλα γίνονται, φτάνει να έχεις τον τρόπο. Όταν ο  δεκάχρονος πρωταγωνιστής {Τζότζο Ράμπιτ ) έχει για φανταστικό φίλο του τον Χίτλερ, ο οποίος σαν κακομαθημένο παιδάκι  νευριάζει προσπαθώντας να του μάθει πως να λέει σωστά το  Heil Hitler, ή μουτρώνει όταν ο Τζότζο  ερωτεύεται  μια Εβραία ,  όταν ο σκηνοθέτης είναι ο  Taika Waititi (που παίζει ο ίδιος την καρικατούρα του Χίτλερ και είναι απολαυστικός), και όταν η ταινία βασίζεται στο βιβλίο της  Christine Leunens ( Caging Skies ), όπου σατιρίζεται και περιγράφεται εύστοχα ο παραλογισμός της περίοδου του Ναζισμού στη Γερμανία, από την σκοπιά ενός αθώου παιδιού που βλέπει τον Χίτλερ σαν Ροκ Σταρ, τότε το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό

Όπως και στο ‘’Η Ζωή είναι ωραία’’ του Μπενίνι, έτσι και εδώ το ''Jojo Rabbit'' ασχολείται με γεγονότα και καταστάσεις σκοτεινά και δραματικά, αλλά από μια άλλη οπτική γωνία. Αυτή του χιούμορ, της ανάδειξης της γελοιότητας και της κωμικότητας του ναζισμού, και την προσπάθεια της κατανόησης του από ένα μικρό παιδί. Και αυτή τη φορά όχι από ένα κατατρεγμένο εβραιόπουλο, αλλά αντιθέτως από ένα μικρό παιδάκι που είναι φανατικός ναζί (ή τουλάχιστον έτσι νομίζει).

Γιατί όπως του εξηγεί και η έφηβη Εβραία που γνωρίζει ο Τζότζο και ερωτεύεται, « δεν είσαι ναζί Τζότζο, αλλά ένα δεκάχρονο παιδί που του αρέσει να ντύνεται με μια ωραία στολή και θέλει να είναι μέρος ενός συνόλου ».

( Πόσο πιο όμορφα θα μπορούσε να τεθεί η ανάγκη κάποιων ανεγκέφαλων, όχι παιδιών,  να στηρίζουν τον  ναζισμό ακόμα και στις μέρες μας);

Το σενάριο , οι διάλογοι, οι ερμηνείες των ηθοποιών , του κωμικού Χίτλερ, και ιδιαίτερα του μικρού Τζότζο όπως και του αγαθού φίλου του Γίορκι, συντελούν σε ένα απολαυστικό δίωρο με εναλλαγές συναισθημάτων, αλλά που στο τέλος αφήνουν ένα μεγάλο χαμόγελο.

Όταν ρωτήσανε τον σκηνοθέτη Taika Waititi γιατί απόφάσισε να παίξει ο ίδιος το ρόλο του Χίτλερ, εκείνος είπε :

« η απάντηση είναι απλή. Ποιός καλύτερος τρόπος για να πεις ‘Αντε γαμήσου ‘’ στον τύπο »

Επάξιο όσκαρ καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου, και υποψηφιότητας καλύτερης ταινίας. 

Και για να έρθουμε και λίγο στα δικά μας,  όπως επίκαιρα εξομολογείται ο μικρός Γιόρκι στον Τζότζο Ράμπιτ  την ώρα που βομβαρδίζεται το Βερολίνο από τους Συμμάχους και επικρατεί ένα πανδαιμόνιο:

« Σίγουρα δεν είναι καλή φάση  να είσαι ναζί αυτό το καιρό »

download.jpg
Jojo-Rabbit-Jump.jpg

''Jojo Rabbit''

του Αλέξανδρου Πετρόχειλου