Το κοινό ζητάει, απαιτεί.

Το κοινό θέλει ονόματα, θέλει να ευχαριστηθεί.

Το κοινό ζητάει, και αν δεν πάρει αυτό που θέλει, θα τιμωρήσει.

Το κοινό…

 

Πριν από χρόνια, ένας νέος άνθρωπος με άπλετο ταλέντο, αποφάσισε να ασχοληθεί με το παιδικό θέατρο. Μεγάλο το ξάφνιασμα τού περίγυρου. Παιδικό θέατρο; Πώς και έτσι; Οκ, καλό είναι να ασχολείσαι με παιδιά, αλλά το θέμα είναι να χωθείς στις μεγάλες παραστάσεις.

Μήπως δεν είναι καλός;

Δεν θα είναι καλός, αποκλείεται.

Ούτε ξύπνιος. Αν είσαι ξύπνιος, ελίσσεσαι, χώνεσαι, κάνεις τα κατάλληλα κοννέ, κάνεις τη δουλειά σου, βρε παιδί μου.

Μα ούτε ένα εξώφυλλο; Και εμείς τι θα λέμε στους γνωστούς μας; Ότι κάνεις παραστάσεις για ...παιδάκια;

Ναι, φυσικά έκανε παραστάσεις για παιδάκια, γιατί τα παιδάκια έχουν σημασία, γιατί είναι αγνά, γιατί εκεί τα πράγματα είναι αλλιώς.

Όταν ένας νέος άνθρωπος με άπλετο ταλέντο λέει ότι για να πάρεις έναν ρόλο στα υπόλοιπα θεατρικά δρώμενα πρέπει να πηδιέσαι και όχι μόνο… καταλαβαίνεις.

Ωστόσο, το θέμα μας δεν είναι να κρίνουμε τους ηθοποιούς, αλλά να αναρωτηθούμε για όσους αντιμετώπιζαν ως αποτυχημένους τούς ανθρώπους, που αποχώρησαν, έχοντας 1002 δυνατές αιτίες, άπειρα όνειρα και έναν δον κιχωτισμό, που ούτε καν μπορούμε να συλλάβουμε.

 

Έτυχε να δούμε σε θεατρική παράσταση τον άνθρωπο με το άπλετο ταλέντο και καταλάβαμε τι σημαίνει θέατρο. Οι υπόλοιποι απλώς αναζητούν ονόματα.

 

Είναι σύνηθες στην τέχνη, οι τραμπούκοι να εκφοβίζουν τους αδύναμους. Το ίδιο συμβαίνει και στη συγγραφή. Δυστυχώς, οι συγγραφείς, κατώτεροι των περιστάσεων, είναι τα άτομα, που μόλις κάποιος δικός τους υποδείξει έναν τραμπούκο και καραγκιόζη εκδότη, αντί να του σταθούν, του γυρίζουν την πλάτη και συνεχίζουν να γλείφουν την ξεφτίλα τού εκδότη.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, στους ηθοποιούς.

Όσο για τους περίφημους μας συγγραφείς, τους φωτεινούς ανθρώπους των γραμμάτων, τα συνώνυμα της μετριότητας και της μιζέριας, μια απορία έχουμε: Τι έγινε, βρε παιδιά; Τόσο καιρό δεν λέγατε ότι γνωστοί εκδότες είναι μεγάλοι μπήχτες και ότι οι συγγραφείς (γυναίκες) υποφέρουν;

Μόνο για να υποδεικνύετε τα κακά των άλλων, μήπως μαζέψετε κανένα λάικ, είστε;

Concrete
circle-of-hell.jpg

Η Στάση του Κοινού
Του Όμπι Ουάν