Να πω για αρχή ότι δεν είμαι φαν των αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ακόμα και ιερά τοτέμ αυτής της κατηγορίας λογοτεχνίας δύσκολα θα πειστώ να τα διαβάσω. Αν κάτι πρέπει να έχει ένα αστυνομικό βιβλίο, από τα λίγα που ξέρω, είναι το σασπένς. Πρέπει να είναι page turner που λέμε. Να μην μπορείς να το αφήσεις, χωρίς να διαβάσεις την επόμενη σελίδα. Αυτό με χαρά διαπίστωσα ότι υπάρχει στο βιβλίο του Γιώργου Σταφυλά, ‘’Η Συγκάλυψη’’.

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται σε μια Ελλάδα που διοικείτε από μια αριστερή κυβέρνηση και μεγάλο αγκάθι είναι το προσφυγικό , κάτι με το οποίο καταπιάνεται το εν λόγω βιβλίο και ο συγγραφέας.

Με αφορμή τη δολοφονία και το βιασμό μιας κόρης μεγαλοεπιχειρηματία, αρχίζει να ξετυλίγεται ένα κουβάρι που εμπλέκονται πολιτικοί, αστυνομία, μαστροποί, πόρνες, καθοδηγητές μεταναστών, μετανάστες και σία, που όντως σε κρατάει σε αγωνία, αλλά μαζί με αυτήν, ξετυλίγονται και οι πολιτικές πεποιθήσεις του συγγραφέα.

Ναι , στο βιβλίο θίγονται πολλά θέματα, όπως το μεταναστευτικό, η εγκληματικότητα, ο σκιώδης πολλές φορές ρόλος των ΜΚΟ που εμπλέκονται στο ζήτημα αυτό, ακόμα και ο ρόλος των ΜΜΕ και διάφορων ‘’αριστερών’’ οργανώσεων. Θίγονται πολλά επίκαιρα ζητήματα από την οπτική ενός δεξιού συγγραφέα, που δεν το κρύβει, αλλά μερικές φορές με τόσο ακραίο και άκομψο τρόπο που θυμίζει στρατευμένη λογοτεχνία ή στυγνή προπαγάνδα.

Γενικά διαβάζοντας για τους αριστερούς, νιώθεις ότι ο συγγραφέας μιλάει για λεπρούς ή ναζί. Το κερασάκι στην τούρτα, αλλά και το αγαπημένο μου απόσπασμα ,που γέλασα κιόλας δεν το κρύβω , είναι όταν ένας πρωταγωνιστής πυροβολεί ένα κάδρο του Τσε συμβολίζοντας την ρήξη του με το αριστερό του παρελθόν.

Αν εξαιρέσουμε την οπτική του Σταφυλά, έχουμε ωραίους διαλόγους, αληθοφανείς , συνεχή σασπένς και ροή στο βιβλίο, αληθινούς χαρακτήρες  , ζωντανούς κάτι που για εμένα είναι πολύ βασικό σε ένα βιβλίο (ναι παιδιά, το 90% των μπάτσων είναι καραδεξιοί, ευτυχώς σε αυτό, ο συγγραφέας δεν υπερβάλει).

Οπότε αν ξεπεράσεις τις όποιες προκαταλήψεις και ακραίες πολλές φορές απόψεις του συγγραφέα για την πολιτική ζωή της χώρας, η Συγκάλυψη , είναι ένα  page turner αστυνομικό μυθιστόρημα που θα σου κρατήσει το ενδιαφέρον και θα σε κάνει να ζυγίσεις επίκαιρα ζητήματα της Ελλάδας του 2020 από μια διαφορετική ματιά.

 

Γιώργος Σταφυλάς

« Η Συγκάλυψη »

(Εκδόσεις οσελότος)

Κριτική του Αλέξανδρου Πετρόχειλου