"Το ξεσταύρι μου μέσα", έφτυσε τη βρισιά από το παράθυρο, με τα μάτια καρφωμένα στο φανάρι, που παρέμενε πεισματικά κόκκινο.
"Τί γίνεται ρε πούστη μου", μονολογεί συνοφρυμένος, "χάλασε το ρημάδι;"!
"Οι μαλάκες! δεν ξέρουν να ρυθμίζουν τα φανάρια. Γι' αυτό μποτιλιάρεται το κέντρο" συμπληρώνει τη σκέψη του και κρατάει στο μυαλό του σημείωση, να μιλήσει γι' αυτό στον υπουργό.


Παίρνει το βλέμμα από το φανάρι και το ρίχνει στην οθόνη του κινητού, που, κολλημένο στο ταμπλό,αναβοσβήνει μ' έναν υποχθόνιο βόμβο.
"Ξενάκης" διαβάζει.
"Γάμησέ μας κι εσύ" σκέφτεται φωναχτά και απλώνει το χέρι για ν' απορρίψει την κλήση και να βγάλει το κινητό από το αθόρυβο. Δεν προλαβαίνει...
Ένας γδούπος- το κεφάλι του που κοπανάει στο παρμπρίζ, παράλληλα με τον τσιριχτό ήχο που κάνουν τα μέταλλα, όταν τρίβονται μεταξύ τους, τον κάνουν να βγάλει μια τρομαγμένη κραυγή.
(Αυτή βέβαια είναι μια λεπτομέρεια, που σκόπιμα θα παραλείπει όταν,αργότερα, θα διηγείται το περιστατικό).
Αντανακλαστικά, το χέρι του κατευθύνεται στην εσωτερική τσέπη του σακακιού, όπου φυλάει το υπηρεσιακό του περίστροφο.


Λίγα δευτερόλεπτα μετά, πετάγεται έξω, πιο ψύχραιμος, είναι αλήθεια.
Βοήθησε και το μικρό πλήθος των περίεργων περαστικών, που έχουν πλησιάσει στο σημείο.
Μικρότερη κατά ένα καπώ, η μέχρι πριν λίγα λεπτά, αστραφτερή υπουργική λιμουζίνα, βρίσκεται, εγκλωβισμένη σχεδόν, κάτω από τον προφυλακτήρα ενός γιγάντιου τζιπ.
Γαντζωμένη στο τιμόνι, μια γυναικεία φιγούρα. Είναι ριγμένη μπροστά, μ' ένα χείμαρρο από σκούρα μαλλιά να σκεπάζει το πρόσωπο.


Άλλος στη θέση του, τουλάχιστον θα έβαζε τις φωνές. Όμως ο Νώντας είναι εκπαιδευμένος να μένει ψύχραιμος. Είκοσι χρόνια αποσπασμένος στην υπηρεσία του Πολυχρονίου, βουλευτή και προσφάτως υπουργοποιημένου, έχει αντιμετωπίσει ένα σωρό έκτακτες περιστάσεις. Ειδικά όταν το κόμμα του Πολυχρονίου ήταν στα κάτω του.
Έπειτα είναι και οι περίεργοι. Ξέρει ο Νώντας πως η συμπεριφορά του θα έχει αντίκτυπο στον υπουργό. Αμάν κάνουν οι δημοσιογράφοι για κάτι τέτοια.


Δείχνει στο μικρό πλήθος την αστυνομική του ταυτότητα, ζητώντας τους ν' απομακρυνθούν. Κάνει νόημα στους οδηγούς που έχουν σχηματίσει μια μεγάλη ουρά να παρακάμψουν τα σταθμευμένα οχήματα. Ταυτόχρονα χτυπάει το τζάμι στο αυτοκίνητο που τον εμβόλισε. Η γυναίκα δεν ανταποκρίνεται.
"Τι διάολο, αναίσθητη είναι;" αναρωτιέται. " Αυτό μας έλειπε! Να έχει χτυπήσει, άσχημα!"
Στο μεταξύ πρόλαβε να ειδοποιήσει την άμεση δράση για το συμβάν και το γραφείο του υπουργού για την καθυστέρηση.


Οι αστυνομικοί που καταφθάνουν, καταφέρνουν ν' ανοίξουν την πόρτα για ν' απεγκλωβίσουν την οδηγό.
Αυτή δείχνει να μην έχει καταλάβει τι συνέβη. Προσπαθούν, χωρίς επιτυχία, να την κρατήσουν όρθια.
Τρεκλίζει, κάνει να σωριαστεί, αλλά την προλαβαίνει ο Νώντας.
" Γαμώ το ξεσταύρι μου, γαμώ" τον ακούει, να μουρμουράει, ο ένστολος συνάδελφός του, που ετοίμαζε το μπλοκάκι του για να της πάρει κατάθεση.
" Ρε μαλάκα, αυτή είναι τύφλα στο μεθύσι"!


Πραγματικά δεν χρειαζόταν αλκοτέστ για να το διαπιστώσεις. Βρωμοκοπούσε σαν καταγώγειο.
"Δε φαίνεται παραπάνω από είκοσι" του λέει ο συνάδελφος, ενώ προσπαθεί να επικοινωνήσει με την κοπέλα, που έχει κάπως συνέρθει, αλλά βρίσκεται σε "τσακίρ κέφι".
"Πώς λέγεστε; Άδεια, δίπλωμα; Είστε ασφαλισμένη; Να ειδοποιήσετε την ασφαλιστική σας. Αισθάνεστε καλά; Να ειδοποιήσουμε ασθενοφόρο; Θέλετε να τηλεφωνήσουμε σε κάποιον δικό σας;"
Είναι μερικές από τις ερωτήσεις που της απεύθυναν.
Η απάντηση όμως είναι πανομοιότυπη. Ένα ξεκαρδιστικό γέλιο, που τη διπλώνει στα δυο, και κάνει τα μάτια της να τρέχουν δάκρυα.


Ήρθαν εντωμεταξύ, από την ασφαλιστική του υπουργείου. Τράβηξαν φωτογραφίες. Ήρθε και γερανός για τ'αυτοκίνητα.
"Ρε παιδιά, πάμε να της δώσουμε έναν καφέ, εδώ στο καφενείο, της πλατείας" προτείνει ο Νώντας στους δυό συναδέλφους του.
"Στο μεταξύ θα διασταυρωθούν και τα στοιχεία του αυτοκινήτου, να μάθουμε και τον ιδιοκτήτη του".
Μετά το δεύτερο καφεδάκι, είπε τ' όνομα.
Μάρθα. Μάρθα Χαραμή.


"Γαμώ το ξεσταύρι μου! γαμώ την τύχη μου!", ξεσπάει ο Νώντας.
"Ρε κοπέλα μου, πώς σου ήρθε να πάρεις αυτοκίνητο σ' αυτά τα χάλια, πρωινιάτικα;"
Η Μάρθα Χαραμή βέβαια, δεν βγήκε στο δρόμο πρωί πρωί.
Απλά, δεν είχε τελειώσει ακόμα την προηγούμενη νύχτα.
Γιόρταζαν την αποφοίτησή τους, είπε, με συμφοιτητές. Αυτή ήταν λέει η λιγότερο μεθυσμένη. Όχι δεν ήταν μόνη στο αυτοκίνητο. Ήταν κι ο Γιώργος Πολυχρονίου.
"Του υπουργού;" ζώνουν τα φίδια τον Νώντα.
"Κοιμάται πίσω στο αυτοκίνητο! Να του πάμε κι αυτουνού ένα καφεδάκι;" λέει σκασμένη στα γέλια η κοπέλα.
"Φουρτούνα στα μπατζάκια μου",σκέφτεται ο Νώντας.
Όχι μόνο γιατί πρέπει να τρέχει στο γκαράζ της αστυνομίας, να ξυπνήσει τον κανακάρη του υπουργού. Κυρίως γιατί σκέφτεται την αντίδρασή του όταν θα μάθει τα καθέκαστα.
Άσε που υπάρχει ο φόβος, να διαρεύσει το συμβάν και να τους κάνουν βούκινο στα κανάλια.


Ο Νώντας, πριν πάρει απόσπαση για το γραφείο του Πολυχρονίου, συντοπίτη και συμμαθητή του, που τον πήρε από την πρώτη στιγμή δίπλα του, δεξί του χέρι, υπηρετούσε στην τροχαία.
Την ώρα που με το περιπολικό μεταφέρεται στην υποδιεύθυνση στο Μεταξουργείο, τηλεφωνεί σ' ένα φιλαράκι. "Ρε φίλε, προς Θεού, μην πλησιάσει κανείς το τζιπ που φέρνει ο γερανός. Ναι αυτό που με τράκαρε... ναι, θέλω να είμαι ο πρώτος... ναι ρε φιλάρα, θα σε φτιάξω, μην ανησυχείς! Αφού το ξέρεις... ναι ρε μπέσα, σου λέω".
Αρχίζει ν' ανασαίνει κάπως.


"Μάλλον θα το μαζέψουμε το πράγμα", λέει στον οδηγό κι ανάβει τσιγάρο.
Στο 2ο υπόγειο του γκαράζ της τροχαίας, ο Νώντας, βρίσκει στο πίσω κάθισμα του τρακαρισμένου τζιπ τον κανακάρη του υπουργού. Κοιμάται στο πάτωμα, ανάμεσα στα καθίσματα,του καλού καιρού! Σκεπασμένος με τη γούνα της κοπελιάς, ούτε που φαίνεται.


Θα παραλείψω τα μπινελίκια, που άκουσε ο τρομοκρατημένος γόνος, Πολυχρονίου. Πάντως του κόπηκε και το γέλιο κι η χολή. Μέχρι τον 3ο , στη γραμματεία του υποδιοικητή ακούστηκε το ξέσπασμα του Νώντα.
Ο υπουργός του το είχε ξακαθαρίσει στο τηλέφωνο, όταν τον ενημέρωσε.
" Κόψτου τον κώλο, του μαλακισμένου, μόνο μη βγει παραέξω".


Σε δελτίο τύπου, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τρεις μήνες μετά ανακοινώθηκε η δωρεά δέκα ολοκαίνουργιων περιπολικών από τον Όμιλο Χαραμή. Ο υπουργός στη φωτογραφία, δίνει αναμνηστική τιμητική πλακέτα στην δεσποινίδα Μάρθα Χαραμή, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, το ελπιδοφόρο μέλλον του Ομίλου, όπως την αποκάλεσε ο κ. Πολυχρονίου.
Ο Νώντας δεν ήταν παρών στην τελετή. Συνόδευε τον "υιό Πολυχρονίου".
Παρουσιαζόταν στο 508 ΜΚ/ΤΠ, στα Ρίζια του Έβρου, γεγονός που σχολιάστηκε ευμενώς στα πολιτικά πάνελ. "Ο Πολυχρονίου, έχει διαγράψει από το λεξιλόγιό του τη λέξη "ρουσφέτι" στην πράξη".

vintage-car-crash-1914-daniel-hagerman-c

Φιλικός διακανονισμός

της Κωνσταντίνας Ζαγάρη