Θυμάστε εκείνο το ωραίο συνθηματάκι που φωνάζανε οι πάσης φύσεως και απόχρωσης δημοκράτες στο Σύνταγμα «Να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η βουλή!». Ε λοιπόν φανταστείτε ότι γίνεται, για την ακρίβεια δεν καίγεται αλλά ανατινάζεται κάνοντας στάχτη και αποκαΐδια όλους τους βο(υ)λευτές. Τι γίνεται όμως τότε; Ποιος αναλαμβάνει το τιμόνι της χώρας; Βάσει του συντάγματος ο δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον πρόεδρο. Και αν έχει πεθάνει και αυτός;

Αυτό ακριβώς είναι το στόρι στην αριστουργηματική νοτιοκορεάτικη σειρά « Επιζών της επόμενης μέρας». Γενικώς οι Νοτιοκορεάτες αποτελούν το next big thing της νοτιοανατολικής Ασίας. Φτιάχνουν αυτοκινητάρες, κερδίζουν τους Γερμανούς στο Μουντιάλ, παίρνουν παραμάζωμα τα Όσκαρ, έχουν ηθοποιάρες ενώ εμείς εδώ έχουμε την Ηρώ Μπέζου ή όποιον άλλον τον παίζει τέλος πάντων. Πάμε τώρα παρακάτω

Μετά την έκρηξη στο κοινοβούλιο ο μοναδικός επιζών από το κυβερνητικό σχήμα είναι ένας άπειρος, νεαρός, πλην ρομαντικός, τεχνοκράτης πρώην καθηγητής πανεπιστημίου που ορίζεται ως προσωρινός πρόεδρος. Άντε τώρα να σώσει τη χώρα. Οι καραβανάδες τον πιέζουν να επιτεθεί στη Βόρεια Κορέα γιατί θεωρούν ότι εκείνοι κρύβονται πίσω από την επίθεση, οι εθνικιστές την πέφτουν στους αναξιοπαθούντες Βορειοκορεάτες πρόσφυγες, η αντιπολίτευση καλοβλέπει την εξουσία, οι δημοσιογράφοι ψάχνουν λαβράκι. Αλλά ο δικός σου, ο τεχνοκράτης, ο καθηγητής αποδεικνύεται πιο μάγκας από τα προγνωστικά.

Εξαιρετικά καλογυρισμένη και σκηνοθετημένη, η σειρά αγγίζει όλα τα θέματα που επηρεάζουν ένα σύγχρονο κράτος δικαίου αλλά και τους στυλοβάτες του, δηλαδή τους απλούς ψηφοφόρους, ξεκινώντας από τα σόσιαλ μίντια και τον Τύπο και φτάνοντας μέχρι τους image makers που μπορούν να αλλάξουν τη ρότα στο εκλογικό σώμα εν μια νυκτί. Χαρακτηριστική η ατάκα του λαϊκιστή δημάρχου που εποφθαλμιά πάνω στην αναμπουμπούλα ένα κομμάτι από την πίτα απευθυνόμενος στη γραμματέα του. «Ξέρεις ποιος είναι ο πιο ασταθής άνθρωπος στον κόσμο; Ο Κορεάτης ψηφοφόρος».

Εν κατακλείδι, «ο Επιζών της επόμενης μέρας» αποτελεί μια κοφτερή ματιά πάνω στην πιο άρτια και εξελιγμένη δημοκρατία της Ασίας θέτοντας προβληματισμούς που πρέπει να αφορούν τον κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο σχετικά με τις ελευθερίες του χωρίς να υπολείπεται ωστόσο σε σασπένς, βασιζόμενη σε μια ιδιοφυή ιδέα και κυρίως ένα υποδειγματικό σενάριο.

Βαθμολογία. 8.5/10

''Επιζών της επόμενης μέρας''

του Αχιλλέα Σωτηρέλλου