Στη Δανία αν η γυναίκα του Πρωθυπουργού καταχραστεί δημόσιο χρήμα για την αγορά μιας ακριβής τσάντας τότε αυτό αποτελεί επαρκή αιτία ώστε να ανατρέψει την κυβέρνηση, στην Ελλάδα είναι απλά Δευτέρα. Στη Δανία αν ένας δημοσιογράφος αποκαλύψει στοιχεία σε πολιτικό έχοντας υπογράψει σύμβαση εμπιστευτικότητας τότε μπορεί να χάσει τη δουλειά του, στην Ελλάδα είναι απλά Τρίτη. Η Δανία έχει περί τα εκατόν είκοσι χρόνια δημοκρατίας, η Ελλάδα περίπου τα ίδια χρόνια κλεπτοκρατίας. Αν τηρείς τα στοιχειώδη προσχήματα τότε αυτή η δημοκρατία λειτουργεί, αν ούτε αυτά δεν είσαι ικανός να τηρήσεις τότε λέγεσαι μπανανία και γεμίζεις την Πανεπιστημίου με ζαρντινιέρες.

Ωστόσο εκτός από τις χτυπητές διαφορές που χωρίζουν τους Σκανδιναβούς φίλους μας από τους ημετέρους ιθαγενείς, οι κανόνες του παιχνιδιού της πολιτικής παραμένουν οι ίδιοι: ίντριγκες, πισωμαχαιρώματα, ελιγμοί για τη διατήρηση των ισορροπιών και σκληρό πόκερ για την απόκτηση της εξουσίας. Αυτά ακριβώς περιγράφει το εξαιρετικό Δανέζικο πολιτικό θρίλερ Μπόργκεν (Κοινοβούλιο) που αποτελεί την τελευταία ευχάριστη έκπληξη της πλατφόρμας του νέτφλιξ.

Όταν η πρώτη γυναίκα αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας μέσα από το σχηματισμό ενός διευρυμένου συνασπισμού, καλείται να παραμείνει πιστή στις αρχές της αλλά και να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες που ορίζουν τα media, οι παραδοσιακοί ολιγάρχες και οι πολιτικοί της αντίπαλοι, κυρίως όμως να σεβαστεί τους όρους του Συντάγματος απέναντι σε όλους εκείνους που με ραδιουργίες προσβλέπουν σε αλλότρια οφέλη. Στιβαρό στη δομή, πρωτότυπο και καθηλωτικό στην πλοκή, εμβαθύνει στο πραγματικό παιχνίδι της πολιτικής που παίζεται πίσω από τις κουίντες ανοίγοντας κάθε επεισόδιο με μια ρήση κάποιας σπουδαίας ιστορικής προσωπικότητας. Μακιαβέλι, Λένιν, Τσόρτσιλ…

Αντί κλεισίματος και για να διανθίσω την κριτική με μια δόση γνήσιου αρχοντοχωριατισμού επιστρατεύω την τελευταία δήλωση-«πατάτα» του Μπογδάνου ότι το Νέτφλιξ ασκεί Μαρξιστική προπαγάνδα. Ο Μπογδάνος είναι ένας αποτυχημένος ποιητής, ένας γραφικός πολιτικός και ένας κλινικός δικομανής. Μετά την ολοκλήρωση ωστόσο του πρώτου κύκλου της σειράς ακόμα και ο πιο αφελής θεατής θα καταλάβει γιατί στην Ελλάδα έχουμε Μπογδάνους και στη Δανία σοβαρό κράτος.

Βαθμολογία: Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες οι άλλοι έτρωγαν βαλανίδια

e909dd88dd6057f47b1b1f5fb2347084.jpg
netflix-cuarta-temporada-borgen-e1588268

''BORGEN''

του Αχιλλέα Σωτηρέλλου