Πότε ένας κρατούμενος έχει την καλύτερη ευκαιρία να δραπετεύσει; Κατά τη διάρκεια της μεταγωγής του είναι η απάντηση. Κάπως έτσι αρχίζει το εξαιρετικό «Κάτω από το μηδέν» όταν έξι κρατούμενοι και δύο αστυνομικοί εγκλωβίζονται σε μια κλούβα από κάποιον άγνωστο που τους έχει στήσει καρτέρι. Και ενώ ο θεατής πιστεύει πως ο δράστης είναι συνεργός ενός εκ των κρατουμένων που θέλει να συνδράμει στην απόδραση του, τα φαινόμενα απατούν και τα πράγματα παίρνουν μια απροσδόκητη τροπή.

Καθώς η ταινία πραγματεύεται την αυτοδικία, την αδικοπραξία και το ειδεχθέστατο έγκλημα όλων των εγκλημάτων, δηλαδή τον βιασμό ενός παιδιού που τόσο επίκαιρο είναι στις μέρες μας μετά τις αποκαλύψεις για συγκεκριμένο τέρας του Εθνικού θεάτρου που εξακολουθεί να συγκαλύπτεται από τα γνωστά κέντρα της εξουσίας.

Επιστρέφοντας στην ταινία, πέρα από την άρτια παραγωγή συγκλονίζουν τόσο οι κλειστοφοβικές σκηνές μέσα στην κλούβα όσο και τα δραματουργικά τεχνάσματα που διατηρούν το κοινό καθηλωμένο μέχρι την τελική αποκάλυψη.

Πάνω απ’ ‘όλα ωστόσο. Το «Κάτω απ’ το μηδέν» αποτελεί μια μελέτη πάνω στην εφαρμογή του νόμου αλλά και την εκμετάλλευση του από το θύτη. Πάνω στην ανθρωπιά που παλεύει να καταπνίξει τα πιο βαθιά σκοτάδια αλλά και τα κτήνη που κρύβονται πίσω από αυτά και τις κάθε λογής κουίντες.

Βαθμολογία: Όσο διαρκεί ένα παιδικό χαμόγελο…

MV5BM2Q1MmM4OGItNzc2Mi00Njc0LTllNmMtNTQx
below-zero-netflix-cineramen.jpg

''Bacojero''

του Αχιλλέα Σωτηρέλλου