Συγγραφέας (ας τον αποκαλέσουμε έτσι) πονηρός, ευέλικτος, μέσα στα πράγματα, που αντί να καταναλώνει τον χρόνο του με βαρετές καταστάσεις -γράφοντας δηλαδή και διαβάζοντας- έχει ανακαλύψει το know how του βιβλιοχώρου και προχωρά ακάθεκτος, με βλέμμα αετίσιο και δήθεν σεμνό χαμόγελο. 

Ο άνθρωπος έχει σχέδιο και οι υπόλοιποι, οι ταπεινοί γραφιάδες, ας παραμερίσουν. Εδώ δεν μετράνε αφέλειες τού τύπου “καλή γραφή”, “προσεγμένη δουλειά”, “θα μιλήσω μόνο μέσω του έργου μου”. Εδώ μετράει η εμφάνιση, η μαγκιά, η πουτανιά, η στρατηγική, εναγκαλισμένα όλα με τη γλίτσα και την εσάνς κακομοιριάς που τον συνοδεύουν σε κάθε βήμα του.

Τα βήματά του προσεχτικά σχεδιασμένα, αφού πέρασε ένα σημαντικό διάστημα της ζωής του διαβάζοντας τεχνικές μάρκετινγκ για να γίνει γνωστός στο ανόητο κοινό, όπως ο ίδιος τα αποκαλεί στις ιδιωτικές συζητήσεις με το σινάφι. 

Έχουμε και λέμε:


Υπερδραστήρια προφίλ στα μέσα δικτύωσης με άφθονες φωτογραφίες εστιάζοντας κυρίως στη φάτσα (αλλά και στο κορμί όπου υπάρχουν τα προσόντα). Φωτογραφίες συμπαθητικές, μυστήριες, προκλητικές, οικογενειακές (αυτές και αν συγκεντρώνουν πλήθος από λάικ), πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. 

Ενασχόληση με όλα τα κοινωνικά θέματα, πάντα επιφανειακά με σκοπό να φανεί το όνομά του ξανά και ξανά, ότι τάχα είναι ευαισθητοποιημένος κοινωνικά, ότι συμμετέχει σε δράσεις, ότι είναι καλός άνθρωπος.

Θερμές σχέσεις με μπλόγκερς, γραφιάδες, “κριτικούς” (και καλά) της λογοτεχνίας με σκοπό να αποσπάσει την ευνοϊκή κριτική που θέλει, συχνά με το ανάλογο αντίτιμο. 

Συμμετοχή σε “βιβλιοφιλικές” ομάδες ή σε κοινότητες τύπου Goodreads με υπέρμετρο ενθουσιασμό, προσπαθώντας να μπει σε συντροφιές αναγνωστών, να γίνει ένας από αυτούς και στη συνέχεια μετά από μακρόχρονη ανταλλαγή από καρδούλες και ενθουσιώδη σχόλια να παρουσιάσει με ‘απαράμιλλη σεμνότητα’ το δικό του έργο, που θα το υποδεχτούν με δάφνες, αφού είναι ένας από εκείνους και δεν τους κάνει καρδιά να τον αποκαρδιώσουν.  

Επίσης, συχνά προσλαμβάνει άτομα που θα τον προωθήσουν μέσα στις ομάδες, στα ίνστα και σε όλα τα σχετικά.

Παράλληλα, ο “καλός” ο συγγραφέας υφαίνει τον ιστό του και μέσα στον εκδοτικό που συνεργάζεται. Με το να παράγει ατελείωτες ποσότητες από σάλιο, περιβάλλει τον εκδότη του, υπενθυμίζει πάντοτε την παρουσία του, βάζοντας τρικλοποδιές σε ομότεχνους που δεν έχουν τις ικανότητες ή τον όρεξη να ξεπέσουν τόσο εκκωφαντικά. 


Συχνά τα καφεδάκια με τον πονηρό ή αφελή εκδότη που είναι σχεδόν πάντοτε ευάλωτος στους αυλοκόλακες, οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους κάτι ανάλογο του Ντοστογιέφσκι (μάλλον καλύτερου) και τους υπόλοιπους ταπεινούς συγγραφάκους  κατώτερους, μη εμπορικούς, ίσως ακαταλαβίστικους. 


Όταν, μάλιστα, ο εκδότης παρουσιάζει τα πράγματα άσχημα (η αιώνια ατάκα κάθε εκδότη που ‘ξεχνάει΄ να πληρώσει τους συγγραφείς), εκείνος υπερτονίζει τα πόσα άτομα θα φέρει στην παρουσίαση και τον απίστευτα μεγάλο κύκλο που διαθέτει.

Μια άλλη “εξαιρετική” λύση που προτείνουν οι οδηγοί μάρκετινγκ είναι η δημιουργία σελίδας με άρθρα, κριτικές, συνεντεύξεις κτλ. Έχουμε δει πλείστα παραδείγματα ανθρώπων με μετριότατα κείμενα να βρίσκουν εκδοτικούς και να έχουν προώθηση μέσω τέτοιων στρατηγικών. Πλέον, έχει καταντήσει κουραστικό. Επίδοξοι συγγραφείς με βιβλιο-ομάδες, με δήθεν αγνό ενδιαφέρον για το βιβλίο, την ώρα που χτίζουν βήμα βήμα τις επαφές και τον κύκλο τους για το εκδοτικό τους βήμα. 

Αγαπητοί “συγγραφείς” τέτοιου τύπου: Ούτε διάσημοι είστε για να υποδύεστε τους celebrities, ούτε τα βιβλία σας μάς πείθουν. Ίσως γι’ αυτό άλλωστε φέρεστε βλακωδώς.

Αγαπητοί συγγραφείς τού άλλου τύπου: Κουράγιο και υπομονή. Το θέμα είναι τα καλά κείμενα, τα μόνα που αντέχουν στον χρόνο.

Αγαπητοί αναγνώστες: Μπορείτε να διαβάζετε όποιον θέλετε,  να νομίζετε ότι είστε φιλαράκια με όποιον “συγγραφέα” θέλετε (ο οποίος βασικά απαιτεί με το γλείψιμό του προς εσάς μια θετική κριτική και μια αυλή), ωστόσο ο χρόνος περνάει σαν σίφουνας και περιστατικά τέτοιου τύπου μόνο γέλιο προκαλούν.

Και σε τελική ανάλυση: Μην τσιμπάτε από “συγγραφικές” περσόνες, διαβάστε καλά βιβλία. Οποιονδήποτε οδηγό μάρκετινγκ και να ανοίξετε, θα δείτε ότι προτρέπει τον επίδοξο συγγραφέα να είναι καλότροπος, ευγενικός, ενθουσιώδης, να φαίνεται το όνομα και η φάτσα του παντού, χωρίς ωστόσο να λένε το προφανές.

 Ότι δηλαδή πρόκειται για πωλητές και όχι για συγγραφείς. 

Υ.Γ. προς τους “συγγραφείς” που πιθανώς θα εκνευριστούν: Παιδιά, μην κλαίτε. Εμείς κλαίγαμε πρώτοι, όταν διαβάσαμε τα βιβλία σας. 

b4e62817-e797-4fbd-934b-f08202385b3f.jpg

Αγόρασε το κοινό σου

του Obi-Wan Kenobi