Θυμάστε την ταινία το Σπιρτόκουτο του Γιάννη Οικονομίδη; Με μια οικογένεια που τα μέλη της ουρλιάζανε σε ένα τριάρι κάπου στον Κορυδαλλό; Ε, το Quite Place είναι το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή καμία σχέση. Απλώς όταν έβλεπα το Quite Place, για κάποιο λόγο θυμήθηκα το Σπιρτόκουτο, και το πόσο αντίθετες είναι αυτές οι ταινίες.

Λοιπόν στο θέμα μας. Το Quite Place είναι μια μίξη horror με δράμα και αρκετό sci fi. Βγήκε το 2018, και έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνοθεσία ο ηθοποιός John Krasinski (γνωστός και αγαπητός από την κωμική σειρά the office), ο οποίος επίσης πρωταγωνιστεί μαζί με την γυναίκα του Emily Blunt στην προκειμένη ταινία. Αγαπήθηκε από κριτικούς και κοινό, και προτάθηκε για όσκαρ διασκευής ήχου (δικαιότατα).

Η πλοκή αν και χιλιοειπωμένη, με μια οικογένεια που προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν μεταποκαλυπτικό κόσμο, κάνει την διαφορά με τον εξής τρόπο. Τον πλανήτη  τον έχουν καταλάβει κάποια τέρατα-εξωγήινοι, τα οποία αν και τυφλά, είναι υπερευαίσθητα στον ήχο. Οπότε για να επιβιώσει σε αυτήν την καινούρια πραγματικότητα, η οικογένεια του John Krasinski, δεν πρέπει να κάνει τον παραμικρό θόρυβο στην καθημερινότητα της.

Όπως καταλαβαίνεται, οι διάλογοι, είναι ελάχιστοι, το οποίο είναι πρόκληση φαντάζομαι για έναν ηθοποιό, αλλά και για έναν φαν ταινιών του Ταραντίνο όπως εγώ. Αυτό που μου έκανε εντύπωση εκτός από τον ήχο της ταινίας, που έπρεπε να βασιστεί ούτως ή άλλως σε αυτόν βάσει του σεναρίου, ήταν η φοβερή σκηνοθεσία του φρέσκου σε αυτό το ρόλο Krasinski, όπως και η φωτογραφία της ταινίας. Υπήρξαν σκηνές όπου  το άγχος του παραμικρού θορύβου με έκανε να κρατάω την αναπνοή μου.

Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι θίγονται θέματα  όπως αυτό της απώλεια σε μια οικογένεια , ή  της σχέσης προστατευτικότητας και ευθύνης των γονιών απέναντι στα παιδιά τους με τρόπο σχεδόν ποιητικό μέσα από τις ερμηνείες των ηθοποιών,  κάτι που δεν περίμενα να δω σε ένα φιλμ horror. 

Κλείνοντας ας πω και κάποια αρνητικά. Το σενάριο αν και πρωτότυπο, είχε αρκετά plot holes .Το τέλος ήταν λίγο αταίριαστο με το όλο ύφος της ταινίας, όπως και το cgi των τεράτων-εξωγήινων θα μπορούσε να είναι λιγότερο χολιγουντιανό και περισσότερο συμβολικό. Νομίζω χαθήκανε μερικές ευκαιρίες για να απογειωθεί η ταινία.

Πάντα ήθελα να βαθμολογώ ταινίες, οπότε κλείνοντας,  θα δώσω στο A Quite Place,  7 στα 10 .

A quite place

του Αλέξανδρου Πετρόχειλου