Κάτι πολύ σάπιο συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ακόμα και στον αντιτουριστικό και πολύπαθο χώρο του βιβλίου η απερχόμενη (;) υπουργός πολιτισμού (;) Λίνα Μενδώνη φαίνεται πως έχει καταφέρει να αφήσει το δικό της αποτύπωμα. Και όταν μιλάμε για αποτύπωμα δεν εννοούμε τίποτα περισσότερο από τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος προς χάριν ημετέρων και σφουγκοκωλάριων... 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας. Σαραντατρεις (43) φορείς από το χώρο του «βιβλίου» μοιράστηκαν το ποσό των 453.800 ευρώ. Ανάμεσα τους φορείς φαντάσματα, ιστολόγια με σχεδόν μηδενική αναγνωσιμότητα και πολιτισμικοί σύλλογοι της «Κάτω Χαλανδρίτσας» κυριολεκτικά. Με μια μικρή έρευνα που κάναμε οι αυθαιρεσίες δείχνουν καραμπινάτες και το ερώτημα που προκύπτει είναι «Με ποια κριτήρια δόθηκαν αυτές οι επιχορηγήσεις;»


Χαρακτηριστικό είναι εδώ το παράδειγμα της «Ελληνικής Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών κριτικών», αν το βαρύγδουπο και αρκούντως ιλαρό όνομα δεν σας λέει τίποτα που να δείτε και την ιστοσελίδα τους. Μπήκαμε λοιπόν στο «ιστολόγιο» τους για να δούμε τις «κριτικές» και η εικόνα είναι αυτή που βλέπετε και σεις:

Capture.PNG

Το link με τις ''κριτικές'' εδώ:

http://www.greekcriticsunion.gr/index-ms.html

 

Καμία κριτική, είναι άραγε η σελίδα under construction που λέμε ή μήπως οι βαθιές αναλύσεις παραμένουν στο μυαλό των συντακτών μαζί με τα 4.000 ευρώ που μπήκαν στην τσέπη τους; Προχωράμε παρακάτω και με πόνο στα μάτια μας διαβάζουμε για «ιδρύματα Εθνικού και θρησκευτικού προβληματισμού», «Φάρους Ποντίων» (παντού υπάρχει ένας Πόντιος), «Εταιρείες μελέτης προβλημάτων Κοζάνης» και ούτω καθεξής. Προσπαθούμε να είμαστε επιεικείς με όση επιείκεια μπορούν να επιδείξουν άνθρωποι του χώρου που έχουν δει κατά καιρούς αξιολογότατες δουλειές να μην έχουν την παραμικρή κρατική υποστήριξη, πιθανώς και καλοπροαίρετοι καθώς πιστεύουμε πώς ο φορέας «Διαβάζοντας μεγαλώνω» σίγουρα έχει να επιδείξει ένα πολύ πλούσιο πνευματικό έργο και γι’ αυτόν τον λόγο επιχορηγήθηκε με 10.000 ευρώ.

 

Αδυνατούμε ωστόσο να αντιληφθούμε πως ένα λογοτεχνικό ιστολόγιο (blog) όπως το «Ιδεόπνοο» με μηδαμινή επισκεψιμότητα επιχορηγήθηκε με 5.000 ευρώ (παρακάτω μπορείτε να επισκεφτείτε το σάιτ ώστε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τη σοβαρή δουλειά που έχει γίνει):

 https://ideopnoon-ideopnoon.blogspot.com/

ff.PNG

Όλα αυτά μας βάζουν πολλούς ψύλλους στ’ αυτιά. Αδυνατούμε να πιστέψουμε πως σε ένα υπουργείο αρίστων κυριαρχεί ένα κλίμα ασυδοσίας και ημετέρων. Πόσω μάλλον όταν διοικείται από την κυρία Μενδώνη που δεν έχει δώσει δικαιώματα και την ακολουθεί η φήμη μιας ακέραιας πολιτικού. Αλήθεια κυρία Μενδώνη υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που θα μπορούσε να απαντήσει στα ερωτήματα μας; 

 

Υ.Γ: Όλα τα σχετικά έγγραφα του Υπουργείου Πολιτισμού βρίσκονται στη διάθεση του περιοδικού μας. 

Concrete

Το Μεγάλο Φαγοπότι

του Αχιλλέα Σωτηρέλλου