Φαινομενικά θα μπορούσε αυτό το editorial να μην έχει σχέση με τη λογοτεχνία, την τέχνη και ο,τι άλλο μας αφορά σαν Καρτέλ, κατά βάθος όμως έχει. Ένας παρίας της δημοσιογραφίας προβαίνει σε ένα απαράδεκτο σχόλιο εκμεταλλευόμενος το πρόβλημα υγείας του πολιτικού του αντιπάλου. Σε μια σοβαρή χώρα η ίδια η εφημερίδα του θα έπρεπε να τον στείλει συστημένο στο ταμείο ανεργίας, στην Ελλάδα είναι απλά Δευτέρα.

Σαν Καρτέλ έχουμε πολλάκις ασκήσει οξεία κριτική στα κακώς κείμενα της εγχώριας λογοτεχνίας  (το χάσταγκ λογοτεχνική μούργα τείνει να γίνει θεσμός), γνωρίζουμε ωστόσο πολύ καλά τις κόκκινες γραμμές της κριτικής. Δεν θα διαπομπεύαμε ποτέ κάποιον για το πρόβλημα υγείας του (αντίθετα ακόμα και αν τον είχαμε απέναντι θα τον υποστηρίζαμε και θα στεκόμασταν αλληλέγγυοι στον αγώνα του), δεν θα κάναμε ποτέ μαύρο χιούμορ με κάποια απώλεια ούτε θα σκυλεύαμε τον νεκρό. Αυτές οι αρχές θέλουμε να πιστεύουμε δεν αντιπροσωπεύουν μόνο εμάς αλλά οποιονδήποτε περπατάει στα δύο πόδια.

Λίγα χρόνια νωρίτερα κάποιο ανθυποσελέμπριτι της «λογοτεχνίας» επιτέθηκε ανοίκεια σε συνάδελφο του με σοβαρή ψυχική νόσο με αφορμή μια φωτογραφία που είχε αναρτήσει από το νοσοκομείο. Ακόμα και αν επρόκειτο για publicity stunt δεν θα έπρεπε να του πέφτει ο παραμικρός λόγος. Εν κατακλείδι τα Κασιμάτεια ήθη δεν απαντώνται μόνο στη δημοσιογραφία, αλλά στη λογοτεχνία, στο θέατρο αλλά και σε όλους τους χώρους του δημόσιου βίου.

Για το λόγο αυτό όλοι μας, από κάθε βήμα, οφείλουμε να δίνουμε τον δικό μας καθημερινό αγώνα μέχρι να εξαλειφτούν  δια παντός….  

kasimatis%20st_edited.png

Τα Κασιμάτεια ήθη

του Αχιλλέα Σωτηρέλλου