Πόσες και πόσες υποσχέσεις δεν έχουν δοθεί για αιώνιο έρωτα, αιώνια αγάπη και αιώνια φιλία; Πολλοί τρελά ερωτευμένοι είπανε: «Θα σ’ αγαπάω για πάντα» και ορισμένοι μίλησαν πιο συγκεκριμένα: «Θα σ’ αγαπώ όσο ο ήλιος θα ανατέλλει από την ανατολή και θα δύει από τη δύση».

Μια μέρα, λοιπόν, έγινε το ξαφνικό. Ο ήλιος ανέτειλε από τη δύση και έδυσε από την ανατολή και αυτό δεν έγινε μόνο εκείνη τη μέρα, αλλά συνεχίστηκε και τις επόμενες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πήραν είδηση αυτή την ξαφνική αλλαγή, έτσι όπως ήταν μπλεγμένοι στις καθημερινές τους σκοτούρες. Μόνο λίγοι κατάλαβαν αμέσως το νέο φαινόμενο:

Οι κάτοικοι των μικρών χωριών, που μετρούσαν την ώρα με την παρατήρηση των άστρων, που μπορούσαν να προβλέψουν τον καιρό κοιτάζοντας απλά τον ουρανό και ξεχώριζαν τα βουνά απ’ όπου ξεπρόβαλε ο ήλιος κι εκείνα που κρυβόταν πίσω τους. Οι κάτοικοι των μικρών χωριών, όταν είδαν τον ήλιο να ανατέλλει και να δύει ανάποδα τρόμαξαν.

Τα ερωτευμένα ζευγαράκια, που ροματζάρανε κοιτάζοντας το ηλιοβασίλεμα και τώρα θα έπρεπε να το ψάξουν ανάποδα.

Οι ποιητές, που ευαίσθητοι καθώς ήταν, κατάλαβαν το φαινόμενο, έσκισαν όσα ποιήματά τους αναφέρονταν σε ανατολές και ηλιοβασιλέματα και άρχισαν να γράφουν ποιήματα για το νέο φαινόμενο.

Και φυσικά, οι αστροφυσικοί. Αυτοί το είδαν πρώτοι. Με το που κατάλαβαν τι συνέβη, επικράτησε πανικός. Τι τηλεσκόπια επιστρατεύτηκαν, τι χαρτιά και μολύβια πιάσανε δουλειά, τι χάρτες του ουρανού ανοίχτηκαν, τι συζητήσεις και διαφωνίες έγιναν γύρω από στρογγυλά και τετράγωνα τραπέζια μέχρι που ένας νεαρός αστροφυσικός αναφώνησε:

-Δεν είναι ο ήλιος, που πάει ανάποδα. Είμαστε εμείς, που είμαστε ανάποδοι! Δηλαδή, αφού η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο, είναι απλό: Η γη άρχισε να γυρίζει ανάποδα. Και ποιος φταίει, κύριοι, για αυτό το φαινόμενο; Ποιος ευθύνεται για αυτή την ξαφνική αλλαγή; Ο άνθρωπος. Άρα εμείς φταίμε.

Οι υπόλοιποι αστροφυσικοί έδωσαν συγχαρητήρια στον συνάδελφό τους και αυτομουντζώθηκαν, που δεν το είχαν καταλάβει νωρίτερα. Ο καθένας είπε μέσα του: «Γιατί να μην το έχω βρει εγώ;»

Οι αστροφυσικοί ειδοποίησαν τις κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις ειδοποίησαν τους υπουργούς περιβάλλοντος. Έγινε μια συνάντηση των υπουργών περιβάλλοντος των 20 ισχυρότερων χωρών, που πήρε το επίσημο όνομα: «Συνέδριο για το περιβάλλον». Οι σύνεδροι συμφώνησαν ότι διαφωνούν και φεύγοντας από το συνέδριο πέταξαν τα πλαστικά ποτήρια του καφέ τους στον δρόμο, επειδή είχαν κι άλλες δουλειές να κάνουν απ’ το να τρέχουν στον κοντινότερο κάδο.

Αν και οι κυβερνήσεις ήθελαν να μην φανερώσουν το μυστικό ότι η γη είχε αρχίσει να γυρίζει ανάποδα, δεν τα κατάφεραν. Το νέο διέρρευσε και οι παρενέργειες ξεκίνησαν αμέσως.

Οι δημοσιογράφοι άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις, που δεν έπαιρναν απάντηση.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες άρχισαν να προφητεύουν το τέλος του κόσμου και ζήτησαν από τους πιστούς να μετανοήσουν.

Οι οικολόγοι διοργάνωσαν πορείες για το περιβάλλον, όπου μεταξύ άλλων έριξαν το σύνθημα: «Επιστροφή στη φύση, με φούντα και χασίσι».

Οι ποιητές δημιούργησαν το «Κίνημα της Ανάποδης Ποίησης» και άρχισαν να γράφουν ανάποδα.

Πέρασαν μερικά χρόνια. Το φαινόμενο ξεχάστηκε. Οι άνθρωποι συνέχισαν να ζουν με τον τρόπο, που ζούσαν και πριν. Το περιβάλλον συνέχισε να επιβαρύνεται. Οι δημοσιογράφοι έψαξαν για πιο ενδιαφέροντα θέματα. Οι θρησκευτικοί ηγέτες ανέβαλαν τη συντέλεια του κόσμου και την όρισαν κάπου στο άγνωστο μέλλον. Οι οικολόγοι συνέχισαν να διαμαρτύρονται. Το «Κίνημα της Ανάποδης Ποίησης» αποδομήθηκε από τους ιδρυτές του. Και η γη συνέχισε να γυρίζει ανάποδα.

martin-hill-1024x6811-1024x448.jpg

Σε Ανάποδη Τροχιά

του Θεοχάρη Παπαδόπουλου