Το «Πρόστιμο» βάζει τους δικούς του κανόνες εξαρχής και παίζει με αυτούς μέχρι τέλους. Κατασκευάζει μια Αθήνα με μικροντίλερ, φτωχοδιαβόλους, πουτάνες, τσιράκια και νταβάδες πάνω σε ένα καμβά αστικής ισοπέδωσης και αδιεξόδων. Ο κόσμος του Φωκίωνα Μπόγρη είναι ενοχλητικός και συνάμα ξεκαρδιστικός. Ενοχλεί γιατί σου παρουσιάζει μια μικρο-κοινωνία που δεν θες να πιστέψεις πως ζει ανάμεσα σου, ξεκαρδίζει με τα πάθη της και τις αδυναμίες της προσπαθώντας να διατηρήσει το οικοσύστημα της.

Προσοχή, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια ακόμα weird-wave δηθενιά. Οι διάλογοι είναι φυσικοί, υπερρεαλιστικοί και πειστικότατοι. Προσδίδοντας έτσι στο σφιχτοδεμένο σενάριο το επιπρόσθετο πλεονέκτημα της αληθοφάνειας. Εξαιρετικές οι ερμηνείες του πρωταγωνιστικού τρίο και κυρίως του Στάθη Σταματουλακάτου. Βαγγέλης Ευαγγελινός και Μαρία Μπαλούτσου δεν υπολείπονται και οπωσδήποτε θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον.

Η υπόθεση απλή και χιλιοειπωμένη. Ένας μικροντίλερ προσπαθεί να αποδράσει από την παρανομία αλλά κάθε του βήμα τον γυρίζει στο αμαρτωλό παρελθόν του, όταν γνωρίσει τον βίαιο σύντροφο της αδερφής του (σ.σ επίκαιρη αναφορά στη μάστιγα της γυναικείας κακοποίησης) εκείνος θα εκμεταλλευτεί την ανάγκη του αναθέτοντας του μικροθελήματα τα οποία στην πορεία θα του ζητήσει να ανταποδώσει φέρνοντας των προ τετελεσμένων γεγονότων αλλά και δισεπίλυτων ηθικών διλημμάτων.

Πίσω από αυτή την κοινότυπη ιστορία ωστόσο κρύβεται μια μεγαλύτερη σημειολογία, το «Πρόστιμο» ακτινογραφεί την έλλειψη προοπτικών μιας χαμένης γενιάς και τον Σισύφειο αγώνα της να σταθεί στα πόδια της. Και όλα αυτά σε ένα σκηνικό συντριμμιών που συνθέτουν τις υποβαθμισμένες υπώρειες της πρωτεύουσας.

Αν διαθέτει αδυναμίες; Προφανώς και ναι. Το σενάριο αν και σφιχτοδεμένο δεν ξεφεύγει από το να γίνει προβλέψιμο. Η ταινία σε κρατάει μεν αλλά δεν σου δίνει το τελικό κροσέ που περιμένεις. Για να το θέσω διαφορετικά. Ναι μεν απογειώνεται αλλά δεν ανεβαίνει πάνω από τα 10.000 πόδια. Και όλα αυτά φυσικά δεν αποτελούν μομφή.

Ο σκηνοθέτης αλλά και το καστ δημιουργούν ευχάριστες προσδοκίες για το γεγονός πως κάτι καλό κινείται. Και αυτό είναι ίσως το πιο ελπιδοφόρο…

 

Βαθμολογία: Το πληρώσαμε…

Poster.jpg

Πρόστιμο

Κριτική του Αχιλλέα Σωτηρέλλου