Προτεινόμενη φόρμα εκδοτικής πρότασης

 

 

«Επαναστατώ άρα υπάρχουμε» Αλμπέρ Καμύ

 

Αγαπητοί κύριοi,

 

Ονομάζομαι ……………….….και επιθυμώ να εκδώσω τη ποιητική μου συλλογή/συλλογή διηγημάτων/μυθιστόρημα.

Όμως, λόγω πεποιθήσεως, δεν επιθυμώ το έργο μου να κυκλοφορήσει από εκδότη που αιτείται χρηματοδότησης από τον συγγραφέα, έστω και μερικής, και δεν αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τα έξοδα της έκδοσης, όπως του αναλογεί, νομικά και δεοντολογικά, συμβάλλοντας έτσι, έμμεσα, στην διαιώνιση του αναξιοκρατικού, άδικου και εξευτελιστικού για την αξιοπρέπεια του συγγραφέα, καθεστώτος εξαπάτησης του αναγνωστικού κοινού, άλλα και υπονόμευσης της ποιητικής τέχνης και της λογοτεχνίας γενικότερα, της όξυνσης του αισθητηρίου, όπως και την αφύπνιση συνειδήσεων των φιλαναγνωστών. Μιας που η ποιητεμπορία των εκδοτών έχει ευτελίσει κάθε έννοια "έκδοσης", διότι καθένας που διαθέτει λίγα χρήματα μπορεί να αγοράσει την αναγνώριση και εμπορικότητα του και μέσα στην αχολογή χάνονται αξιόλογες φωνές, αλλά και επειδή οι περισσότεροι εκδότες επιλέγουν τον σίγουρο δρόμο των αναγνωρισμένων συγγραφέων όταν πρόκειται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ασχέτως της ποιότητας του νέου τους έργου μολονότι έχουν ηθική υποχρέωση να προάγουν τον πολιτισμό αφού το αντικείμενό τους είναι η τέχνη. Ενώ, λόγω της θεαματικότητας της μετανεωτερικής εποχής μας, η ιδιωτική έκδοση, έντυπη ή ηλεκτρονική, συνήθως απαξιώνεται από αναγνώστες και κριτικούς, και έτσι η σκέπη ενός εκδοτικού οίκου καταντάει εχέγγυο. Ασφαλώς και δεν παραβλέπω τις περιπτώσεις των συγγραφέων, που δυστυχώς στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε όλο και πληθαίνουν, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για κανενός είδους χρηματοδότηση.

 

Ακόμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκ μέρους σας δέουσα προώθηση του βιβλίου μου: δελτίο τύπου σε όλα τα σχετικά ΜΜΕ· τοποθέτηση σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία· αποστολή αντιτύπων σε όλους τους κριτικούς· συμπερίληψη και προώθηση του βιβλίου μου στο περίπτερό σας, σε τυχόν συμμετοχές σας σε εκθέσεις, και οποιασδήποτε άλλης προωθητικής δραστηριότητάς των οικονομικών σας αγαθών. Εξάλλου, για να αναλάβετε την έκδοση ενός έργου, σημαίνει ότι πιστεύετε στις δυνατότητες του. Επίσης, απαραίτητη είναι η απόδοση ποσοστού επί χονδρικής και λιανικής πώλησης, σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά εμπορίας και διακίνησης και ανάλογα με το τι ορίζει ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

Για να γίνω πιο σαφής, δεν θα δεχτώ την έκδοση του έργου μου, παρόλο που το επιθυμώ διακαώς και πιστεύω στις δυνατότητες του, αν χρηματίζεστε από άλλους συγγραφείς για την έκδοση των δικών τους, και παρόλα αυτά αναλάβετε το σύνολο των εξόδων του δικού μου σε συνδυασμό με την περάτωση των άνωθεν προωθητικών και οικονομικών όρων που θέτω.

 

Ωστόσο, επειδή γνωρίζω πως η εμπορικότητα στον κλάδο σας είναι μειωμένη, και δη στις ποιητικές εκδόσεις, δεν έχω την απαίτηση μεγάλου τιράζ, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με 200 ή και λιγότερα αντίτυπα. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω πως η πάσης φύσεως εμπορική δραστηριότητα προϋποθέτει την επένδυση και το ρίσκο.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

………………………………………..

6331dfee51e14de1af8c4824e73de91d.jpg

Προτεινόμενη Φόρμα Εκδοτικής Πρότασης

του Κώστα Κωνσταντινίδη