Τα πράγματα είναι απλά. Λόγω πανδημίας διαπιστώσαμε τα εξής: Ο κόσμος διαβάζει, όσο πάει και λιγότερο. Μην ξεγελιέστε από τους ανθρώπους στις ουρές έξω από τα βιβλιοπωλεία. Το βιβλίο παραμένει ένα από τα πιο οικονομικά και “σοβαρά” δώρα. Έχετε αναρωτηθεί πόσα από τα βιβλία που πουλιούνται, παραμένουν αδιάβαστα; 


Θα τα γράψουμε με συντομία. Πολλοί άνθρωποι διάβαζαν στον “νεκρό τους χρόνο”. Ποιος είναι ο νεκρός χρόνος; Το διάστημα μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως στο μετρό. Στο διάστημα, κατά το οποίο μια μητέρα περίμενε το παιδί της μέσα στο αυτοκίνητο να σχολάσει από το φροντιστήριο. Στο διάστημα που κάποιος, αφού τελείωνε όλες τις δουλειές του, έβρισκε ησυχία στο σπίτι του και χρόνο προς ποιοτική ανάγνωση. 
Όλα αυτά τελείωσαν. Στα σπίτια ελάχιστη ησυχία επικρατεί, αφού είναι όλοι μαζί, και παρακολουθούν ταινίες ή παλεύουν με την τηλεργασία/ τηλεκπαίδευση. Στο μετρό λίγοι διαβάζουν πλέον, αφού μένουν σπίτι ή τους κόβεται η όρεξη με τον φόβο του ιού. 


Ωστόσο, υπάρχει και κάτι άλλο. Πλέον, αφού οι περισσότεροι είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, έχουμε πιο έντονη διάθεση για επικοινωνία. Ο κόσμος είτε παρακολουθεί ταινίες παρέα είτε συνομιλεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά μονολογεί κιόλας για να έχει την αίσθηση ότι κάποιος τον ακούει. 


Ας μην αναφερθούμε στους “συγγραφείς”, οι οποίοι διαβάζουν κάτι μόνο για να ανταλλάξουν γλειψίματα ή επειδή τους το επέβαλε ο εκδοτικός τους προς προώθηση, που πλέον έχουν καταντήσει γραφικοί. Κανείς δεν δίνει δεκάρα, ειδικά με όλα αυτά τα χάλια που κυκλοφορούν. 


Καλή χρονιά, λοιπόν, με ένα καλό βιβλίο. Στους ρουφιάνους, γλείφτες και κακομοιριασμένους, που θέλουν να το παίξουν εκδότες/ συγγραφείς, τούς ευχόμαστε καλή συνέχεια, έτσι και αλλιώς γραμμένους τούς έχει ο κόσμος.


Και θα κλείσουμε με ένα κουίζ: 


Ποια (δήθεν σοβαρή) μικροεκδότρια στόλισε πασίγνωστο εκδοτικό με ειδίκευση στη γυναικεία λογοτεχνία με τον εξής χαρακτηρισμό: “Δεν με νοιάζει η επιτυχία του… Εξάλλου, είναι γνωστό ότι τα βιβλία του απευθύνονται σε αλλοδαπές”.


Μαντάμ, πέρα από τον ρατσιστικό εμετό σας, θα σας συμβουλεύαμε να εκδώσετε κάτι της προκοπής, να προσέχετε τι λέτε, και όταν σας παραχωρούν τσάμπα εξώφυλλα φίλοι των συγγραφέων σας να τα εκτιμάτε, και όχι να τα υποτιμάτε. Εξάλλου, γλιτώσατε την αμοιβή τού γραφίστα. Μα όλα τσάμπα τα θέλετε πια; 


Ασχοληθείτε τώρα με το ρουφιανοχώρι σας και θα τα ξαναπούμε με περισσότερες λεπτομέρειες για να γελάσει ο κόσμος με τα χάλια σας. Αν και έχετε γίνει ήδη ρόμπα και εσείς και το crew σας. 


Εύγε. 

Μέρι Κρίστμας, καλή χρονιά, καλά βιβλία. Υπάρχουν και σας περιμένουν. 
 

unnamed.jpg

Μόνο γράφετε/ γκρινιάζετε, αλλά δεν διαβάζετε 
Του Όμπι Ουάν