Ο κονιορτός της επικαιρότητας έχει πολλά περιθώρια κέρδους, ιδιαίτερα πριν κατακαθίσει, εκεί όπου τα παντός είδους κατακάθια (εκδοτικά και μη) θα ψάξουν μια ευκαιρία εκμετάλλευσης, κυρίως δε μια αφορμή ώστε να μπουν στο παιχνίδι του ντόρου και με τη διαδικασία του viral να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο στην διαφημιστική πίτα.


Οι εκδόσεις Μεταίχμιο το βρήκαν σε έναν δικό τους συγγραφέα (δείχνοντας πόσο έμπρακτα τους σέβονται και πόσο αναλώσιμους τους θεωρούν), τους έδωσε σαφώς και κείνος το δικαίωμα με ένα τιτίβισμα κάπως ομολογουμένως άκομψο σχετικά με το θέμα των ημερών (υπόθεση Μπεκατώρου) αλλά σίγουρα όχι για το σοσιαλμιντιακό ικρίωμα ή τον ντορβά της εμπορικής πριμοδότησης ενός ευαίσθητου θέματος όπως η πολύ επικίνδυνη κουλτούρα του βιασμού. 


Ψιλά γράμματα για τους κακοποιητές των γραμμάτων και τους θηρευτές του κέρδους. Βρήκαν έναν ταλαίπωρο ώστε να τον θυσιάσουν προς χάριν των απαιτούμενων εντυπώσεων, κυρίως δε ένα βολικότατο θύμα, έναν συγγραφέα παιδικών βιβλίων από τις ορδές που διαθέτουν και φυσικά ελάχιστα έως καθόλου αναντικατάστατο. 
Αναρωτιέμαι βέβαια τι θα γινόταν αν στη θέση του ήταν κάποιο από τα «μεγάλα» και «βαριά» ονόματα που διαθέτουν, όχι «ποιοτικά» μεγάλο βέβαια αλλά από εκείνα τα κορόιδα που τρέχουν στα λογιστήρια με το μανατζαραίο αγκαζέ και ένα χαρτοφύλακα γεμάτο λεφτά για τις «ανάγκες» της έκδοσης και της «απαιτούμενης» προώθησης. 


Ρητορικό το ερώτημα, καθώς τα ευαίσθητα θέματα που μονοπωλούν τη μιντιακή κάλυψη είναι ακριβώς αυτά στα οποία η υποκρισία οφείλει να εξαντλείται. Ένας «καλά οργανωμένος» εκδοτικός οίκος στην Ελλάδα το γνωρίζει αυτό, για να το πω όσο πιο απλά μπορώ ακόμα και αν δεν του δινόταν η αφορμή θα έπρεπε να την εφεύρει. Όμως εδώ γεννούνται πολλά επιμέρους ερωτήματα, τα οποία θα έπρεπε να απαντηθούν όχι σε εμάς αλλά τα θύματα κάθε κακοποιητικής πράξης το σθένος των οποίων γίνεται πενηνταράκια στα χέρια επιτήδειων. Καθώς τέτοιες πρακτικές όχι μόνο ευτελίζουν το κίνημα #metoo, αλλά το καθιστούν ένα ακόμα επικερδές brandname στην αρένα της σκοπιμότητας… 

How-the-MeToo-Movement-Highlights-the-Ne

Η χυδαιότητα των εκδόσεων Μεταίχμιο

του Αχιλλέα Σωτηρέλλου