Μέχρι που μπορούν να φτάσουν όταν ενώσουν τις δυνάμεις τους ένας Ρώσσος μπράβος, ένα Λατίνος έμπορος ακριβών γιοτ και ένας κουβανός διακινητής κοκαίνης που συνεργάζεται με το Καρτέλ του Εσκομπάρ. Η απάντηση είναι μέχρι να αγοράσουν κοψοχρονιά ένα πυρηνικό υποβρύχιο της άρτι διαλυθείσας Σοβιετικής Ένωσης.

Το απολαυστικό ντοκιμαντέρ «Επιχείρηση Οδησσός» ακολουθεί την ιστορία τριών τύπων στην κυριολεξία “Larger than life” που φτάσαν με μαούνες στη γη της επαγγελίας και όχι απλά κατέκτησαν το “American dream” αλλά το έστυψαν μέχρι τελευταίας σταγόνας. Ακριβά αμάξια, γυναίκες και πουτάνες, κοσμήματα και κολόνιες, ταξίδια με ιδιωτικά γιοτ στην Ελβετία και βόλτες με ελικόπτερα στα ρωσικά κατσικοχώρια. Yolo αλλά κυρίως ένα lust for life που σε κάνει να τους βγάζεις το καπέλο, για την αυθεντικότητα και τα κοχόνες τους, πολύ περισσότερο δε για το γεγονός ότι ενώ σε κάθε κρίση και διάλυση οι περισσότεροι βλέπουν συντρίμμια, υπάρχει μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων που βλέπει ευκαιρίες. Και στο κατόπι τους το FBI, η DEA και όλος ο καλός ντουνιάς.

Πανάξιο, καρτελίσιο respect στον σκηνοθέτη Tiller Russel που τρύπωσε σε μια από τις πιο διαβόητες φυλακές, λαδώνοντας από το θυρωρό μέχρι το διευθυντή, ώστε να μιλήσει με έναν εκ των πρωταγωνιστών φτάνοντας σε όλους του εμπλεκόμενους. Γυρισμένο με αισθητική Miami Vice δυσκολεύεσαι να διαχωρίσεις την πραγματικότητα από την ταινία, καθώς η ίδια η ζωή φαντάζει εδώ πιο εξωφρενική και από την αρτιότερη εκδοχή του Narcos.

Καθώς οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, τους οποίους θα αγαπήσεις για ένα παράλογο τρόπο παρά το γεγονός ότι έχουν εξαντλήσει όλα τα κεφάλαια του ποινικού κώδικα, δίνουν τη μεγαλύτερη και πιο εκστατική παράσταση, εκείνη της ίδιας τους της ζωής…

Βαθμολογία: Τεκίλα με βότκα    

MV5BMjFiZGM5MzctNzcwZS00OGI0LWFiZGItODVi
metro-web-courtesy_of_showtime.jpg

Επιχείρηση Οδησσός

του Αχιλλέα Σωτηρέλλου